Sokolům se v Českém Švýcarsku daří. Národní park hlásí rekordní počet mláďat

12. červen 2017

V národním parku České Švýcarsko i v Labských pískovcích se letos vylíhnul rekordní počet mláťat vzácného sokola stěhovavého. Na konci června vyvedou sokoli mladé z hnízd a přestane platit zákaz vstupu do oblastí, kde se letos usadili. Tento rok ornitologové parku evidují také jeden sokolí mezinárodní milostný příběh.

Na to, že rčení „láska nezná hranic“ platí i mezi sokoly, přišli ochranáři díky kroužkování. „Na jednom z hnízdišť byl několik let po sobě pár, který měl neoplozená vajíčka,“ začíná své vyprávění strážce národního parku a fotograf Václav Sojka.

Sokolí samička, které ochránci říkají Růženka, si pak namluvila nového samce. „Zjistili jsme, že Růženčin nový samec je okroužkovaný našimi saskými kolegy. Dostal jméno Elias,“ pokračuje Sojka.

Česko-německému páru se v hnízdě podařilo letos vyvést hned čtyři mláďata. „Jen v národním parku registrujeme 17 mláďat od 5 párů,“ dodává Sojka.

„V našem regionu, který spravujeme, tedy v národním parku České Švýcarsko a v CHKO Labské pískovce a v Děčíně jsme letos měli 29 mláďat. To je rekord, v minulých letech jsme jich měli nejvíc 22,“ doplňuje ho ředitel národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

autor: dap
Spustit audio