Sonda bude nejblíže Plutu ve 13:50. Planetu vyfotí ze vzdálenosti 12 500 kilometrů

14. červenec 2015

Jen několik málo hodin zbývá do důležitého milníku v průzkumu sluneční soustavy. Ve 13:50 hodin našeho času proletí sonda New Horizons (Nové obzory) těsně kolem Pluta.

Sondu k trpasličí planetě vyslala americká NASA před více než 9 lety. Na Zemi pak pošle detailní snímky Pluta.

Kolem něj sonda proletí ve vzdálenosti 12 500 kilometrů.

„To je z našeho hlediska možná hodně, ale z hlediska sluneční soustavy je to velice blízko,“ říká tajemník České astronomické společnosti a Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Snímků se dočkáme zítra nebo možná až pozítří.

„Pluto je vzdálené asi 30x víc od Země než Země od Slunce. Když vynásobíme rychlostí světla 300 000 kilometrů za sekundu, tak to je asi 4,5 hodiny, to je ten nejkrásnější čas. Jenomže kromě toho je potřeba snímky zpracovat, ale ještě mnohem podstatnější je režim sondy. V době nejtěsnějšího průletu se sonda soustředí na telemetrická data a přenos k Zemi bude skutečně jenom o těch nejdůležitějších věcech. První snímky přijdou pravděpodobně až zítra a docela pravděpodobně možná až 16. července,“ dodává Pavel Suchan.

Pluto rozhodně není planetka: „Je to trpasličí planeta od roku 2006, kdy tělesa v tzv. Kuiperově pásu za oběžnou drahou planety Neptun byla klasifikována na trpasličí planety, a je to správně. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla měnit terminologie, ale zpřesní se rozměry,“ uzavírá tajemník České astronomické společnosti a Astronomického ústavu.

autoři: mvo , bum
Spustit audio