Sonda New Horizons brzy prozkoumá hranice sluneční soustavy

19. červen 2014

Americká sonda New Horizons se připravuje na hlavní cíl své mise: podrobný průzkum trpasličí planety Pluto, jejích měsíčků a také jisté části prostoru za drahou Pluta. Vědci z NASA proto nedávno probudili sondu z hibernace a pečlivě připravují plán její činnosti na červenec příštího roku, kdy sonda kolem Pluta proletí.

Speciální pozornost odborníků nyní vzbuzuje Plutův měsíček Charon. Pod jeho povrchem by se mohl nacházet slaný oceán zmrzlé vody, který byl možná v minulosti v kapalném stavu. Sonda by o něm mohla leccos zjistit, pokud by se na Charonově povrchu nacházely praskliny, jako u některých jiných měsíčků planet sluneční soustavy. Těmito prasklinami by také mohly občas vycházet výtrysky zmrzlé hmoty, jejichž chemické složení by mohla sonda New Horizons detekovat.

Vědci předpokládají přítomnost podzemních vodních oceánů minimálně u Jupiterova měsíce Europa a Saturnova měsíce Enceladus. Úkolem vědců je proto nyní prozkoumat nové podrobné snímky měsíčku Charon, zda na nich nejsou známky povrchových prasklin. I podle samotných vzorů těchto prasklin by bylo možno určit rámcové složení podzemního oceánu. Tuto metodu nedávno vědci popsali v planetologickém časopise Icarus.

Pohled na Pluto a některé z jeho měsíčků z povrchu dalšího měsíce

Pluto se nachází asi 29krát dále od Slunce než Země. Jeho povrchová teplota se proto pohybuje kolem minus 230 stupňů Celsia, což samozřejmě znemožňuje přítomnost kapalné vody na povrchu všech těles, nacházejících se v jeho soustavě. V minulosti, kdy byl měsíček Charon ke svému mateřskému tělesu Plutu mnohem blíže, mohly Plutovy silnější slapové vlny ohřát třením jeho nitro natolik, že se pak voda mohla kdesi v podzemí nacházet i v kapalném stavu. Ze Země však máme malou možnost jakékoliv poměry na povrchu Pluta či Charona podrobněji sledovat. Sonda New Horizons je první sondou v historii, která bude mít možnost tato tělesa zkoumat opravdu podrobně a zblízka. Kromě Charona bude zkoumat i čtyři další Plutovy měsíčky a je možné, že objeví nějaké další.

Nyní lidé v řídícím středisku NASA provedou kontrolu všech systémů a přístrojů na palubě a poslední korekci dráhy sondy. Pak znovu sondu uspí a vzbudí ji znovu až v prosinci tohoto roku. Sonda New Horizons odstartovala ze Země již v roce 2006 a mezitím uskutečnila několik gravitačních manévrů, které ji podstatně urychlily na její daleké cestě.

Saturnův měsíc Enceladus

Ani za dráhou Pluta však nebude mít sonda New Horizons volno - NASA nyní pomocí Hubbleova kosmického teleskopu hledá vhodné objekty v tzv. Kuiperově pásu, které by mohla sonda letící pryč ze sluneční soustavy (zhruba směrem k souhvězdí Střelce) během své další cesty zkoumat. Ty jsou však velmi malé a jsou od Slunce vzdáleny kolem 5 miliard kilometrů, proto je obtížné je objevit. Lhůta pro nalezení vhodných objektů v této oblasti skončí nejpozději v polovině srpna 2014.

Zdroje: Tech Times, New Horizons, Sci-news.com, The Register, Space.com, Phys.Org 1, Phys.Org 2, Icarus, SEN

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio