Soud jednal o hidžábu ve škole za zavřenými dveřmi. Lidé okřikovali svědkyni a zpívali hymnu

Případ nošení hidžábu ve škole projednával Obvodní soud pro Prahu 10 za zavřenými dveřmi. Soudkyně musela po hodině jednání vykázat veřejnost. Někteří lidé okřikovali svědkyni, rušili a zpívali hymnu. Somálská dívka žaluje střední zdravotnickou školu, která jí údajně nepovolila nosit při vyučování šátek. Požaduje omluvu a 60 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případ nošení hidžábu ve škole před soudem

Případ nošení hidžábu ve škole před soudem | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

K soudu se ve středu přišly opět podívat desítky lidí. Soudkyně Daniela Čejková nejprve kvůli pokřikování vykazovala jednotlivce. Nakonec ale nechala vyklidit celou soudní síň.

Po výslechu první svědkyně si jeden z přítomných mužů například nasadil motorkářskou přilbu s tím, že se pouze hlásí ke své víře. Upozorňoval na to, že pokrývku hlavy mají v soudní síni i jiní lidé, například obhájkyně studentky nebo další přihlížející.

Soudkyně muže upozornila, že u ostatních jde o součást kostýmu a poté, co stále vyrušoval, ho nechala vyvést ze soudní síně. Na to se většina přihlížejících postavila a začala zpívat státní hymnu.

Během veřejné části jednání vypovídala svědkyně Blanka Štefano ze Společnosti pro příležitosti mladých migrantů. Štefano byla u první schůzky somálské studentky se zástupkyní ředitelky v červnu 2013.

Soudu řekla, že se na schůzce řešila nemožnost nošení hidžábu při praxi v nemocnici, o tom, jestli může studentka nosit šátek při teoretické výuce, se prý nemluvilo. Dalších schůzek se Štefano nezúčastnila.

Při neveřejné části jednání soudkyně vyslechla školního inspektora Luboše Bauera. Provedla také některé listinné důkazy.

Studentka k jednání nepřišla, podle zdroje z jejího okolí má strach z negativní atmosféry. Mnoho odpůrců islámu ve středu dorazilo s transparenty nebo znaky Bloku proti islamizaci. Jedna z odpůrkyň islámu dokonce vyzývala k tomu, aby dívku „ukamenovali, když se jim to tam tak líbí". Později své vyjádření mírnila.

Somálka má v Česku azyl od roku 2011. Podle právničky ve vlasti čelila nepříznivému osudu, protože měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic a protože byla svobodnou matkou.

Případ nošení hidžábu ve škole před soudem. Somálka chce omluvu a 60 tisíc

Číst článek

Ředitelka školy už v listopadu vypověděla, že původní jednání s dívkou se konalo ve velmi příjemné atmosféře. Dívka prý hidžáb na hlavě neměla. První školní den ji pak vyvolala rozhlasem, protože dívka nedodržela dohodu, podle níž měla ráno přinést chybějící doklady. O zákazu nošení hidžábu podle ní vůbec nemluvily.

Na dotaz novinářů, zda by studenti školy mohli docházet na výuku teoretických předmětů s šátkem na hlavě, ředitelka uvedla, že z bezpečnostních důvodů nemůže u studentů dovolit odlišnosti.

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme