Soud odročil žaloby kvůli protičínským demonstracím. Verdikt padne začátkem roku

Pražský městský soud v úterý projednal žaloby ohledně vyvěšení tibetské vlajky a nevpuštění protestujících na demonstraci v době návštěvy čínského prezidenta. Předseda soudního senátu Ladislav Hejtmánek vyhlášení rozsudku odložil. Konečný verdikt by měl padnout v lednu nebo únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton

Vyvěšování tibetské vlajky v kanceláři naproti hotelu Hilton | Foto: Jan Krupička

Jednu ze žalob, týkající se březnových protičínských demonstrací, podali dva zaměstnanci kanceláře, která sídlí naproti hotelu Hilton. V tom prezident Si Ťin-pching během návštěvy bydlel.

Policie mužům nařídila vlajky sundat kvůli bezpečnostnímu riziku. Druhou žalobu podal bývalý ministr životního prostředí a nyní předseda Liberálně ekologické strany Martin Bursík.

Úřad ombudsmanky: Postup policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze byl neadekvátní

Číst článek

Ten tvrdí, že policie a magistrátní úředníci zasáhli do jeho práv tím, že ho spolu s dalšími demonstranty nevpustili na Hradčanské náměstí. „Nejde nám o nějakou finanční kompenzaci, ale o princip. Podle našeho názoru tam šlo o zneužití moci,“ vysvětluje.

Policie chybu popírá

Policie své pochybení odmítá. Za legitimní postup označila i sundání vlajek Tchaiwanu a Tibetu z oken kanceláří, na které je vidět z hotelu Hilton. Takhle komentoval fotky svých vlajek na sociálních sítích v březnu Martin Maloš.

"Přivítání prezidenta. Vlajky bohužel vydržely asi deset minut, než k nám do kanceláří vletěla policie a donutila nás to sundat!" píše se v příspěvku. Čínský prezident Si Ťin pching byl v Praze koncem března. Jeho třídenní návštěvu provázela série demonstrací.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme