Soud posílá kladenskou Poldi do konkurzu. Výroba stojí, zaměstnanci nedostávají plat

11. prosinec 2017

Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování, výroba podniku už měsíce stojí. Zhruba stovka zbývajících zaměstnanců nedostává výplaty. Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na pondělním jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková.

Dluhy společnosti dosahují několika stovek milionů korun. Podmínkou reorganizace povolené letos na jaře bylo mimo jiné splacení pohledávek, které vznikly v době, než se Poldi dostala do úpadku.

Čtěte také

Na posledním jednání soudu byla lhůta pro plnění reorganizace prodloužena do pondělí 11. prosince. Insolvenční správce Adam Sigmund v pondělí řekl, že od minulého jednání se nic nezměnilo k lepšímu a reorganizační plán stále není naplňován. Zástupce dlužníka potvrdil, že financování se nepodařilo zajistit.


POLDI KLADNO
Kladenská huť Poldi bývala pýchou českého průmyslu, slavná ocelárna patřila k největším firmám v zemi. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. Problémy Poldi Kladno začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jejím jednatelem je Ital Adriano Zambon. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. Podle Sigmunda se již přihlásila německá společnost, která projevila zájem o odkoupení podniku



zdroj: ČTK
Spustit audio