Soud potvrdil podmínku pro bývalého hlavního hygienika Víta

Za uzavření nadbytečných smluv pro ministerstvo zdravotnictví zůstala bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi tříletá podmínka. Ministerstvu má zaplatit 1,7 milionu korun. V odvolacím řízení o tom dnes pravomocně rozhodl pražský městský soud. Zkušební dobu soud Vítovi zkrátil z pěti na čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze | Foto: Iveta Záleská

Michael Vít se podle soudu dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Soudce Petr Beneš dnes řekl, že Vít prokazatelně poškodil Českou republiku tím, že svému známému proplatil přes dva miliony korun za analýzy, které ale nebyly v ničem nové. Bývalý poslanec Otakar Vychodil prý jen kopíroval starší dokumenty úřadu.

Vít však tvrdí, že o tom nevěděl. „Že by se opakovaly (analýzy, pozn. red.) od roku 2005 do roku 2008 v různých materiálech, toho jsem si nevšiml. Určitou hodnotu pro mě ale měly,“ řekl již před časem.

Podle soudu stát za externí služby platil zbytečně, protože Vít měl k dispozici celý odbor úředníků, které navíc řídila Vychodilova žena. Michael Vít na tyto služby navíc nevypsal řádné výběrové řízení.

„Jsem si vědom, že jsem měl určité nedbalostní problémy při vyhlašování, rozhodně ale říkám, že to nebyl úmysl,“ hájil se Vít.

Státní zástupkyně žádala nepodmíněný trest

Obvodní soud za to Vítovi uložil podmínku a nařídil zaplatit téměř dvoumilionovou škodu. Státní zástupkyně Petra Lukášová ale chtěla, aby šel do vězení. Podle ní soudce nepřihlédl k tomu, že Vít opakovaně porušoval svoje pravomoci, navíc byl ve vysoké funkci.

Soudce odvolacího soudu však argumentoval tím, že kdyby šel do vězení, nemohl by splácet vysokou škodu. Proti pravomocnému rozsudku se může Vít odvolat k Nejvyššímu soudu.

Michael Vít byl ve funkci hlavního hygienika a zároveň náměstka ministra zdravotnictví 12 let. Kvůli této kauze musel skončit, státním zaměstnancem ale zůstává - jako ředitel jednoho z odborů Státního zdravotního ústavu.

Simona Bartošová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme