Odvolací soud potvrdil osvobozující rozsudek nad zdravotní sestrou z Rumburku

Bývalá zdravotní sestra z Rumburku Věra Marešová je nevinná. Odvolací pražský vrchní soud pravomocně potvrdil lednový rozsudek ústeckého krajského soudu, podle kterého se neprokázalo, že by zavraždila šest pacientů. Obžaloba tvrdila, že zdravotní sestra zabíjela dávkami draslíku. Údajně proto, aby si usnadnila práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Marešová hovoří s novináři, poté co ji vrchní soud  pravomocně zprostil viny z vražd šesti pacientů

Věra Marešová hovoří s novináři, poté co ji vrchní soud pravomocně zprostil viny z vražd šesti pacientů | Zdroj: ČTK

Soudce Michal Hodoušek řekl, že chybí přímé důkazy, které by cílené usmrcení šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku prokazovaly. Proto zproštění obžaloby potvrdil.

„Sice nějaké důkazy jsou, ale důkazy vypovídající pouze o tom, že se někde něco stalo. A spojování s paní obžalovanou bylo výlučně díky případu paní Kadlecové, od toho se to začalo odvíjet, a díky tomu, že paní obžalovaná měla v tu dobu službu,“ zmínil soudce.

Státní zástupkyně u vrchního soudu navrhovala vrácení kauzy k novému projednání, protože podle ní soud případ neobjasnil.

Věra Marešová dnes zopakovala, že "nikoho neusmrtila, nikomu nepomohla zemřít, nikomu neublížila a ani nikomu ublížit nechtěla." Trvala na tom, že byla na nesprávném místě v nesprávný čas a s nesprávnými lidmi.

K osvobozujícímu rozsudku se blíže nevyjádřila. „Je to velmi silný dojem a musím ho nejdřív vstřebat. A pak se můžu s někým o tom bavit.“

Státní zástupkyně Renata Brabencová se chce k celé věci vyjádřit po písemném doručení rozsudku. Původně obžaloba žádala pro Marešovou doživotní trest.

Už v lednu u ústeckého soudu Marešové pomohla především revizní analýza znaleckého posudku. Lékař, který ji zpracovával, u soudu řekl, že smrt šesti pacientů v nemocnici v Rumburku nezpůsobil draslík. Podání této látky ale nevyloučil.

Znalci ostře napadli práci soudního lékaře na případu poslední pacientky z června 2014 - závěr o podání draslíku dokonce označili za diletantství.

Právě tento poslední případ, úmrtí 72leté pacientky, odstartoval celé vyšetřování. Žena totiž zemřela na zástavu srdce přesto, že do té doby žádnými srdečními problémy netrpěla. Policisté pak prošli starší případy a v listopadu 2014 rozšířili obvinění Věry Marešové na šest vražd.

Vyšetřování trvalo téměř rok a soud dalšího tři čtvrtě roku, Marešová byla mezitím dvakrát ve vazbě. Od loňského prosince je ale na svobodě.

Případ Rumburk / Věra Marešová | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme