Soud zastavil spor o Hasenkopfovu výpověď z Hradu. Právník vzal žalobu zpátky

Po čtyřech letech je zřejmě u konce spor Kanceláře prezidenta republiky a právníka Pavla Hasenkopfa. Ten na hradní kancelář podal žalobu kvůli výpovědi z roku 2013 poté, co se s Vratislavem Mynářem začal přít o autorství prezidentské amnestie. Nyní ji ale vzal zpátky. Informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu potvrdila mluvčí soudu i hradní advokát Marek Nespala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právník Pavel Hasenkopf.

Právník Pavel Hasenkopf. | Foto: Martin Svozílek

"Soud 14. března řízení zastavil," potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná s tím, že žaloba byla vzata zpátky. V interní databázi však konkrétní zdůvodnění, například dohoda o narovnání mezi účastníky řízení, tedy Pavlem Hasenkopfem a Kanceláří prezidenta republiky, prozatím chybí.

Žalobce však za předpokladu, že s tím žalovaný souhlasí, může vzít žalobu zpátky a zdůvodňovat to nemusí. Soudu to stačí a řízení jednoduše zastaví.

"Mohu potvrdit, že bylo spolupodepsáno za Kancelář prezidenta republiky zpětvzetí žaloby," uvedl advokát Nespala. Pro prezidentskou kancelář se podle jeho slov jedná o uzavřený případ.

Sám Hasenkopf ale svůj krok komentovat nechtěl. "Je mi líto, ale jsem vázán mlčenlivostí," řekl.

Kdo je autor amnestie

Bývalý poradce Václava Klause a právník prezidentské kanceláře dostal výpověď na jaře roku 2013. Tehdy se s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem veřejně přeli o autorství Klausovy amnestie.

Spor o výpověď Hasenkopfa s Hradem nekončí. Nevím, proč mám platit náklady řízení, trvá na svém právník

Číst článek

Výpověď takzvaně na hodinu ale tehdy Hasenkopf dostal oficiálně kvůli tomu, že měl podle tvrzení Hradu potíže s docházkou (viz box vlevo). On to od začátku popíral.

Poté, co Hasenkopf kvůli výpovědi podal žalobu, začalo soudní kolečko. Obvodní soud pro Prahu 1 mu v březnu 2014 vyhověl. Hrad se odvolal, neplatnost výpovědi ale Městský soud v Praze coby nadřízený orgán potvrdil.

Nejvyšší soud poté, co prezidentská kancelář podala dovolání, ale věc kvůli procením chybám nařídil znovu projednat. Mezitím se však prezidentská kancelář a Hasenkopf na ukončení pracovního poměru dohodli a podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu dostal právník náhradu za mzdu, a to ve výši zhruba čtrnácti platů.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme