Soumrak malých vinoték. Nad vodou je drží sudovka

7. prosinec 2016

Chcete prodávat sudové víno? Začněte ho vyrábět. Aspoň naoko. Majitelé malých vinoték v Pardubickém kraji se bojí novely vinařského zákona.

Senátoři projednávají novelu vinařského zákona. Pokud úpravy schválí, výrazně se zpřísní například podmínky pro prodej sudového vína. Problémy nebudou mít podniky, kde cena lahve začíná na několika stokorunách, ale vinotéky, které drží nad vodou zákazníci s PET lahvemi. Někteří provozovatelé v našem kraji tak rovnou říkají, že by svoje obchody museli zavřít.

„Tady jsou flašky za den, v pondělí byla jedna, v úterý šest, dneska tři. Z 99 procent živí ty lidi stáčené víno,“ říká Vítězslav Štrait, který si zapisuje prodané lahve do kalendáře.

A hned pod ním má vytištěný seznam nových podmínek. „Chci prodávat víno, chci. Já nejsem žádný výrobce a nechci se registrovat na ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský), zemědělské inspekci a kdesi, žádat o přístup na Portál farmáře, registrovat se na hygienické stanici. Já nevím, co ty zkratky znamenají. Vést vinařskou evidenci dle čísel šarží. Já mám všechno na sudu. Tam je dané, co tam v tom máte, kolik to má alkoholu, od koho to je,“ doplnil Štrait.

Třetina vína dnes nevyhovuje

Ministerstvo zemědělství chce úpravami zákona vyčistit trh. Podle čísel potravinářské inspekce totiž třetina vzorků sudového vína nevyhovuje. Obchodníci ho ředí vodou, nastavují cukrem nebo uvádí jinou zemi původu.

Prodávat sudové víno bude papírově složitější, ale vinotéky mají ještě další možnost, říká ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL: „Prodávat tzv. rozlévané víno nebo čepované až ve dvacetilitrových bag in boxech a potom to spotřebiteli takto rozlévat.“

Současné vybavení podniků by tak ale bylo majitelům k ničemu: „Technologie, která tady je, výčepní ventily a dusík, to by bylo k ničemu. V podstatě bych asi musel přerušit podnikání z důvodůu neprodávání sudového vína,“ krčí rameny provozovatel chrudimské vinotéky pan Miloslav.

Čtěte také

Navržené změny ale nejsou definitivní. Podle Mariana Jurečky má novela zákona zásadní trhlinu, a to je čas: „To znění, podle kterého by se do dvou měsíců musely registrovat všechny vinotéky, které by chtěly prodávat sudové víno, což je 15 tisíc vinoték, není za dva měsíce reálně stihnutelné. Už jenom z těchto důvodů je potřeba, aby to senát poslanecké sněmovně vrátil.“

O novele vinařského zákona budou senátoři rozhodovat příští středu.

autor: kop
Spustit audio