Soupeřova branka je za rohem. V Thajsku vybudovali fotbalová hřiště neobvyklých tvarů

Žádné dodržování oficiálních rozměrů, žádné pravidelné obdélníky. Thajská developerská společnost zkrášlila nevyužité prostoru bangkocké čtvrti Khlong Toei malými fotbalovými hřišti a nedbala při tom na tvar. Soupeřící brankáři tak na sebe ani nemusí vidět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové hřiště s rohem

Fotbalové hřiště s rohem | Foto: CJ Worx

„Teenageři jsou zvláštní komunita. Potřebují prostor, aby vyjádřili svou představivost. Když nedostanou šanci, může z toho být problém. V Bangkoku je třeba hodně motorkářských gangů, které bezcílně jezdí po městě,“ vysvětlují zástupci firmy AP Thailand, jak přišli ke zvláštnímu nápadu.

Čtvrť Khlong Toei je velmi hustě obydlená. Ve slumu velkém 13 kilometrů čtverečních žije přes 100 tisíc. Přesto se tam našly malé nevyužité prostory. Jenže žádný dost velký, aby vydal na normální hřiště.

A tak vznikl projekt „Unusual Football Field“ – neobvyklé fotbalové hřiště. Organizátoři si vyhlédli několik nevyužívaných ploch, zbavili je všudypřítomných odpadků a položili povrch vhodný pro hraní fotbalu bez ohledu na tvar. Na jednom hřišti je branka za rohem, v jiném „překáží“ přístřešek, další má tvar lichoběžníku.

Asimetrické fotbalové hřiště | Foto: CJ Worx

A nápad se ujal. „Nejdřív jsem si říkal, jak na tom můžeme hrát. Bylo to divné. Jenže zvykli jsme si. Vidíme fotbal z jiného pohledu. Líbí se mi to, i mým kamarádům,“ říká mladý Thajec, který si na hřišti musí zvykat, že ho protihráč překvapí zpoza rohu. To se mu na žádném jiného hřišti nestane.

Na vybavených pláccích s novým povrchem hraje bez ohledu na tvar i počasí schází desítky hráčů. Do té doby zbytečná místa dostala význam a pomáhají zlepšit bezpečnostní situaci ve slumu, hráči totiž mají hřiště doslova za rohem.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme