Sovice – malý Říp Českého Středohoří

13. prosinec 2012

V lezavě mrazivém počasí té letošní zimy byste si možná chtěli připomenout, jak to vypadá kdesi na jihu Evropy… Někteří lidé si ten kousek jihu dokáží najít i u nás. Například Martinovi Trefnému z Podřipského muzea v Roudnici nad Labem přirostla k srdci krajina na dohled od Roudnice nad Labem…

„Je asi šest kilometrů vzdušnou čarou od Roudnice nad Labem... Mám to místo rád, že v té rovině, přestože se jedná o nevýrazný kopec, tak markantně vystupuje. Je to i archeologická lokalita poměrně velké důležitosti – stávalo tam v několika historických periodách pravěké a také ranně středověké hradiště a také je to místo, odkud pochází roudnické víno...“ vypočítává Martin Trefný.

Podíváte-li se na internet, zjistíte, že Martin Trefný není jediným obdivovatelem vrchu Sovice. Jiní fandové Českého Středohoří ho pro změnu označují jako „kus Provence" v Čechách.

Zabloudit nemůžete, doslova jeho úpatím prochází modře značená turistická trasa pro pěší, která vychází z hlavního náměstí v Roudnici nad Labem a po které je možné dostat se na sever do Hoštky nebo na jih na Říp.

autor: David Hertl
Spustit audio