Špaček, Prusek, Procházka. Mistři z roku 1999 se vrátili do Lillehammeru

Tři hokejoví mistři světa z roku 1999 se po šestnácti letech vrátili do norského Lillehammeru, kde tehdy slavili titul. A pamatují si prakticky všechno, od oslav, přes koberec v hotelu až po originální oslavu gólu Jaroslava Špačka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Procházka byl hostem Radiožurnálu

Martin Procházka byl hostem Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Dominik Simon se mě ptal, jestli jsem tu někdy. Řekl jsem, že jo, ale on měl v té době možná ještě plenky. Kluci znají tu historii, určitě by na to chtěli navázat a věřím, že se to podaří,“ vypráví Jaroslav Špaček historku z příletu do Norska.

„Říkal jsem si, že se tu hokej nehraje. Pak mi řekl, že tu byl a zasmál se. Pak mi došlo, že tu vyhrál mistra světa, pěkně jsem si naběhl,“ přiznává Dominik Simon. Omlouvá ho ale, že mu bylo 5 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zlato z Lillehammeru 1999 vzpomínal s pamětníky v realizačním týmu hokejového "nároďáku" reportér ČRo František Kuna

Asi si jen těžko bude pamatovat tehdejší zvláštní systém, kdy se semifinále a finále hrálo na dva zápasy a právě současný asistent Špaček rozhodl nájezdem o postupu přes Kanadu do boje o zlato.

„O to víc mě to těšilo, protože trenérem byl Bryan Murray, který byl mým generálním manažerem na Floridě a měl mi pak dát smlouvu. Sice se mu to moc nelíbilo, ale zapádloval jsem mu blízko u střídačky,“ vzpomíná Jaroslav Špaček, jak po rozhodující brance skočil na led a začal pádlovat jako kajakář.

Finále pak rozhodl v prodloužení Jan Hlaváč a začala cesta za zlatým hattrickem.

Přímo na místo se ale trojice mistrů světa se současným národním týmem nevrátila. V hale, kde tehdy Češi slavili zlato, se teď hraje například badminton a házená.

Hokejová reprezentace Nory k ničemu nepustila, bude pilovat přesilovky

Číst článek

Naopak hotel dostal český tým stejný. „Přijde mi, že tam jsou stejné koberce. I restaurace, kde jsme dnes byli na snídani, je stejná,“ porovnává další z pamětníků Martin Procházka, dnes tiskový mluvčí národního týmu.

„Pokoje jsou stejné, možná vyměnili matrace. Ale jinak jsem si vybavil, jak jsme dělali hada kolem dokola. Akorát jsem nevěděl, jestli jsme odlétali odsud, nebo z Osla. To si ani Martin Procházka, ani Martin Prusek nepamatuje,“ doplňuje Jaroslav Špaček.

Plán, jak si vybavit oslavy titulu, ale existuje. „Možná zavoláme ‚Patýsovi‘ (Pavlu Paterovi, pozn. red.) a připomeneme mu nějaké momentky odsud. Snad si bude pamatovat,“ směje se Martin Procházka.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme