Španělé rozhodnou, jestli skončí jednobarevné vlády. Čekají je volby

Už jen den na rozmyšlenou mají voliči ve Španělsku před nedělními parlamentními volbami. Ty mohou znamenat historický přelom v dosavadní formě vlády. Malé strany totiž ohrožují výsadní postavení těch klasických. Španělsko tak po letech bude možná muset jednat o koaliční vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava volebních lístků pro nedělní parlamentní volby ve Španělsku

Příprava volebních lístků pro nedělní parlamentní volby ve Španělsku | Zdroj: Reuters

Předvolební kampaň uzavřely všechny čtyři nejsilnější politické strany ve velkém stylu.

Lidovci a socialisté, tradiční rivalové, se ukryli se svými věrnými ve sportovní nebo veletržní hale na madridské periferii.

Radikálně levicoví Podemos se vydali na poslední volební večer do Valencie, která není právě baštou jejich příznivců. Jen lídr centristické občanské strany Ciudadanos Albert Rivera vystoupil na shromáždění pod širým nebem v centru Madridu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Španělsku odpočítávají poslední hodiny do možná přelomových voleb. Atmosféru zaznamenal zvláštní zpravodaj Pavel Novák

Právě Ciudadanos a Podemos slibují voličům, že ukončí dominanci dvou tradičních stran.

„Ostatní strany se o obyčejné lidi, kteří si vydělávají tvrdou prací, nikdy nestaraly. Teď můžeme hlasovat pro někoho, kdo myslí na nás, kteří denně pracují a nejsou na tom právě dobře. Bude to nový vítr v politice,“ vysvětluje učitelka Teresa, proč dá hlas levicovým Podemos.

Nová uskupení naopak neoslovily pana Enriqua, bývalého svářeče a dnes důchodce. „Budu hlasovat pro socialisty. Vždycky jsem je volil a souhlasím s jejich cíli. Bude to lepší, než co máme teď. Pro mne tedy určitě,“ říká.

Španělé mají poslední den na rozmyšlenou. Pokud jde o nově nastupující politické formace, nemají podle průzkumů naději na vítězství, jako se to povedlo radikální straně Syriza v Řecku. Mohou ale sehrát úlohu důležitého koaličního partnera, nebo velmi ostré opozice.

Preference politických stran ke španělským parlamentním volbám | Foto: ČTK

Pavel Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme