Spartan – zcela nový prohlížeč?

24. únor 2015

Firma Microsoft se chystá uvést na trh novou verzi operačního systému - Windows 10 a spolu s ní i nový internetový prohlížeč Spartan. Opouští tak oficiálně téměř po dvaceti letech značku prohlížeče Internet Explorer.

Spartan je prozatímní vnitřní kódový název nového prohlížeče, který nebude jednoduchou aktualizací starého Internet Exploreru, ale spíše novým programem, vybudovaným “na zelené louce”. Přesto pro nás nebude řada jeho funkcí něčím zcela novým. Spartan se totiž poučil ze stylu konkurenčních prohlížečů, Mozilly Firefox a Google Chrome. Proto i v něm budeme moci používat systém tzv. karet (tabů), které umožní pracovat s více otevřenými webovými stránkami v jednom okně se záložkami nad adresovým řádkem.

Spartan také bude mít konečně plnohodnotný systém rozšíření (extensions). I v tom se Spartan přizpůsobí Firefoxu a Chromu. Budeme si v něm například moci vytvářet poznámky a komentovat webové stránky, za spolupráce více uživatelů. Budeme si také moci uložit stránky k pozdějšímu čtení, a to na všech synchronizovaných přístrojích s Windows 10. Spartan také bude spolupracovat s chytrým osobním asistentem Cortana a s datovým úložištěm Microsoftu OneDrive.

Uživatel Windows 10 si přitom bude moci vybrat - nová verze operačního systému bude obsahovat jak nový prohlížeč Spartan, tak i novou verzi dosavadního prohlížeče - Internet Explorer 11. Spartan sice bude pro vykreslování stránek používat vývojově podobný software (novou verzi Trident engine) jako dosavadní Internet Explorer, avšak všechny jeho ostatní komponenty budou údajně jiné. Příslušná nová verze Trident engine bude podle některých zpráv u Spartanu citelně pokročilejší a rychlejší - dostala také nový název EdgeHTML.

V tomto bodě se rozběhla diskuse, nakolik bude Spartan skutečně nový a nakolik se chce Microsoft pomocí nové značky spíše “odstřihnout” od dědictví starého nepopulárního prohlížeče (vnitřní název vykreslovacího „engine“ je zatím pojmenován jako Internet Explorer 12). Odborníci také zatím nemají jasno, jestli bude Spartan k dispozici i pro ostatní počítačové platformy, například pro operační systém Android. Nicméně protože Windows 10 bude pracovat nejen na stolních PC a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech, dá se předpokládat, že rozšíření Spartanu bude nakonec znatelné. Oficiální verze Spartanu se však asi nedočkáme dříve než za půl roku.

Zdroje: ExtremeTech, CNet, Wired, Mashable, Gizmodo, Winbuzzer

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio