Speciální DRM vysílání připomene padesáté výročí od startu BBC z ostrova Ascension

26. srpen 2016

Historie vysílání se píše od roku 1966, kdy zde bylo možné naladit stanici Atlantic Relay, která vysílala programy BBC World Service pro oblast Afriky a Jižní Ameriky.

Britský veřejnoprávní rozhlas BBC chystá na 28. srpna v 11.55 GMT (13.55 CET) speciální vysílání na frekvenci 21715 kHz, které bude probíhat v normě DRM. Stane se tak při příležitosti padesátého výročí od zahájení krátkovlnného vysílání z ostrova Ascension, který se nachází v Atlantském oceánu a je součástí území Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha. Distributorem signálu bude společnost Babcock International.

Historie vysílání v Atlantském oceánu se píše, jak již z výše uvedeného vyplývá, od roku 1966, kdy zde bylo možné naladit stanici Atlantic Relay, která vysílala programy BBC World Service pro oblast Afriky a Jižní Ameriky. Více si o její historii můžete přečíst zde. Vysílání pro danou oblasti je k dispozici v angličtině, francouzštině, hauštině (jazyk využívání zejména v Nigérii) a somálštině. Speciální vysílání na frekvenci 21715 kHz začne zvukem londýnského kostelního zvonu a následně zazní i krátká historie této stanice. Regulérní vysílání potrvá 21 hodin a nabídne obvyklý zpravodajský servis BBC.

autor: lukpo
Spustit audio