Speciální injekce proti klíněnce v Ostravě zabraly. Mnohé jírovce zůstaly zelené

28. září 2017
Zprávy , Zprávy

Arboristé vyhodnocují účinky speciálního ošetření jírovců v Ostravě. Pomocí vrtů a stříkaček vpravili do kmenů 1400 stromů látku, která zabíjí klíněnku jírovcovou. Pracovali na tom od dubna do července. Tento škůdce ničí kaštany v celém Česku. Město Ostrava vybralo napadené stromy, které chce touto metodou zachránit.

„Tady vidíme krásně zelený jírovec. Má na listech malé zelené flíčky, které ovšem už jsou zaschlé a jsou v nich mrtvé housenky,“ popisuje stav jednoho z ošetřených stromů arborista z firmy Safe Trees Jan Kadlec.

Jsme v parčíku v kolonii Jeremenko ve Vítkovicích. Jsou tady i jírovce, které injekce proti klíněnce nedostaly. „Na stromech tam vzadu je vidět, že klíněnka způsobila předčasnou defoliaci listů a jejich opad,“ ukazuje Kadlec.

Je ten rozdíl všude tak dobře vidět, anebo jsou tyto stromy výjimečné? „Rozdíl je vidět všude, někde míň, někde víc. Když je rozdílná struktura větvení, látka proudí různými směry a ne do každé větve se musela dostat. Ne na každé větvi je tak vidět stoprocentní účinek,“ dodává arborista.

Firma chce zmapovat účinnost zákroku v terénu do konce září. Pak bude zpracovávat podrobnou dokumentaci. Tato zakázka stála Ostravu více než 1,5 milionu korun a primátor Tomáš Macura (ANO) předpokládá, že není poslední.

„Musíme si počkat, abychom viděli, jestli to opatření bylo účinné. Pevně věřím a doufám, že bude. Pokud se to potvrdí, pokračovali bychom v tom dál i příští rok,“ říká Macura.

Tato metoda boje proti klíněnce jírovcové je v Česku nová. Ostrava je prvním městem, které ji použilo ve větším rozsahu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio