Speciální kamery v Kunžaku pomáhají hledat meteority

28. červen 2016

Léto a padající hvězdy mají pevně spjaté nepoučitelní romantici. Nejsou ale sami, kdo tmavé nebe bedlivě sleduje. V České republice je totiž celá síť takzvaných bolidových kamer.

„Jsou to zařízení, která každou noc sledují celou oblohu. Máme je na věži, nad porostem, protože zorný úhel kamer je 180 stupňů, zabírají celou oblohu,“ ukazuje astronom Pavel Spurný na věži u hvězdárny v Kunžaku.

Speciální kamery, které tu mají, jsou součástí takzvané bolidové sítě. Jednodušeji řečeno, pomáhají s hledáním meteoritů. „Kamery jsou navíc vybaveny takovým zařízením, které pravidelně přerušuje obraz, takže dělá na světelné stopě časové značky. Díky tomu jsme schopni říct, jakou rychlostí se těleso pohybovalo a jak v atmosféře brzdilo. Právě z toho pak dokážeme určit hmotnost tělesa,“ vysvětluje.

Kromě hmotnosti tělesa ale umí čeští astronomové určit i dráhu letu, a tak i místo sluneční soustavy, odkud pochází. „Za celou historii je na světě nějakých 27 těchto případů a nutno podotknout, že my jsme se podíleli minimálně na polovině,“ říká Pavel Spurný.

Česko se tak řadí mezi bolidové velmoci. „Šestého března spadl meteorit v Bavorsku. Proletěl velmi jasný bolid, dopadly z něj meteority. My jsme ten bolid vyfotili právě naší bolidovou sítí na území celé republiky a na základě toho jsme předpověděli oblast dopadu. To je, jak my říkáme, meteorit s rodokmenem,“ dodává.

Momentálně čeští astronomové hledají meteority, které dopadly u Hradce Králové.

autor: hoch
Spustit audio