Speech2Singing: Dokonalý zpěv i pro nezpěváky

26. červen 2015

Nová aplikace ze Singapuru usnadní život amatérským zpěvákům. Její tvůrci reagují na fakt, že nikdo nejsme ve zpěvu dokonalí a všichni děláme chyby, nezpěváci dokonce chyby velké. Singapurský software díky svým speciálním funkcím umožňuje kvalitní pěvecký projev dokonce i nezpěvákům.

Výzkumný tým singapurské instituce A*STAR I2R (Agency for Science, Technology and Research, Institute for Infocomm Research) vyvinul speciální aplikaci pro úpravu hlasu či pěveckého projevu, který umožňuje vylepšit i falešný nebo značně nejistý pěvecký projev. Svoji aplikaci nazvali singapurští výzkumníci Speech2Singing. Každý hlasový nebo pěvecký projev má čtyři základní složky: slovní obsah, melodii či intonaci, rytmus a zvukovou bravu čili témbr. Aplikace Speech2Singing se soustředila na úpravy či “vyčištění” dvou prostředních složek, tedy intonace a rytmu, protože slovní obsah či individuální zvukovou barvu (spektrum vyšších harmonických složek čili násobných rezonančních frekvencí) je u daného zpěváka třeba zachovat.

Dosavadní podobné programy pro profesionály se však snažily opravit chyby v intonaci pomocí nastavení nejbližší dostupné čisté noty v dané stupnici nebo podle správné noty, uvedené v notovém zápisu odpovídající skladby. Co však může spolehlivě fungovat u kvalitních či profesionálních zpěváků, kteří nedělají velké intonační chyby, nemusí stačit pro amatéry. Druhý zmíněný navíc nepokrývá různé odchylky ohledně hlasové improvizace, vibrata nebo protahování samohlásek.

Aplikace Speech2Singing oproti tomu vychází z již existujících kvalitních nahrávek pořízených profesionály a korekce zpěvu co do intonace či rytmu provádí podle nich. Uživatel už dokonce nemusí ani nic zpívat, stačí, když text písně jakkoliv odrecituje a na výstupu stejně obdrží jakoby svým hlasem zazpívanou píseň, ve správném rytmu a ve správné melodii.

Zpěvačka v nahrávacím studiu. Ilustrační foto

Prvními uživateli této aplikace byli, jak jinak, občané Singapuru, kteří při oslavách Národního dne v roce 2013 a u příležitosti doprovodné akce “Sing for Singapore” obdrželi aplikaci ve formě pro mobilní telefony. V roce 2014 také aplikace Speech2Singing obdržela cenu na odborné konferenci Interspeech, kterou pořádala Mezinárodní asociace pro řečovou komunikaci. Singapurský výzkumný tým nyní pracuje na dalším vylepšení aplikace. Uživatel si například bude moct v budoucnosti vyladit svůj hlas podle svého přání.

Zdroje: Phys.Org, Interspeech 2014

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio