Spermie zablokuje gel. Vědci testují novou antikoncepci pro muže na opicích

Američtí vědci vyvinuli nový typ antikoncepce pro muže, která by se mohla v budoucnu stát alternativou k vasektomii. Funguje na principu gelu, který se vstříkne do chámovodu a zablokuje tak jeho průchod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spermie

spermie | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Americké nadaci Parsemus Foundation se podařilo dokončit testování na opicích a výsledky publikovala ve vědeckém časopise Basic and Clinical Andrology. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Výzkumníkům se podařilo prokázat, že jejich látka jménem Vasalgel je u primátů bezpečná a funguje. Testy navíc prokázaly, že 100% zabraňuje početí.

„Možnosti mužské antikoncepce se v posledních dekádách nijak nezměnily. Je tu pouze vasektomie, která je prakticky nevratná, a kondomy. Kdyby muži věděli, že mohou použít spolehlivou antikoncepci, která by se jednou dala vzít zpět, jistě by je to zajímalo,“ říká šéfka studie Catherine VandeVoort.

Výhodou Vasalgelu oproti vasektomii by mohlo být, že chámovod není nutné fyzicky přeříznout skalpelem, ale pouze se ucpe vstříknutím gelové látky, což se dá podle vědců zase snadno odstranit vpíchnutím injekce s příslušným rozpouštědlem.

Tento postup chtějí vědci ověřit v další fázi testování u opic. A v nejbližších letech by rádi také zahájili klinické zkoušky na lidech.

„Výhodou opičího modelu je jeho podobnost s lidským rozmnožovacím traktem. Opice navíc mají mnohem více spermatu. Jsou tedy šance, že proces bude účinný i u lidí,“ dodává vědkyně.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme