Špína vzpomíná na Sarah Kirsch: Guerillový boj Baader Brains a utopie v nedohlednu

14. prosinec 2016

Co mají společného afrofuturismus, postkolonialismus, future funk a hardcore? Potkávají se u Sarah Kirsch a v jejích kapelách jako Baader Brains nebo Please Inform the Captain This Is a Hijack, Mothercountry Motherfuckers, Torches to Rome. Ve Špíně jsme si připomněli výročí úmrtí této významné postavy punkové scény v Bay Area.

Klubem duní sedmdesátkový soul s pompézně nastříhanými proslovy Malcoma X, u pultu s distrem se kromě desek prodávají trička imaginární organizace Young Tigers, na pódium vbíhá skupina zakuklenců v tygrovaných maskáčích a spouští hlasitou hudbu. Takhle nějak to vypadalo na koncertech Baader Brains, jedné z konceptuálních kapel plných mystifikace, odkazů na revoluční hnutí a hry s popkulturními symboly, které dala dohromady Sarah Kirsch, známá většinu života jako Mike Kirsch. Dnes to jsou čtyři roky, co tato výrazná vizionářská osobnost kalifornské hardcore-punkové scény v nedožitých 43 letech zemřela na vzácnou Fanconiho anémii. Ve Špíně jsme se proto vrátili k tomu nejlepšímu z její bohaté diskografie a trochu jsme probrali i její aktivistický život.

Fuel, Torches to Rome, John Henry West, Bread and Biscuits, to všechno jsou jména kapel, které jsou neodmyslitelně spjaté s labelem Ebullition Records a které v 90. letech do jisté míry formovaly zvuk mnoha hardcoreových kapel. Na všech zanechala stopu Sarah Kirsch, tehdy ještě známá pod mužským jménem. Její divoký, ale melodický styl hraní na kytaru byl tak specifický, že na internetových fórech můžete dodnes najít manuály, jak dosáhnout podobného zvuku.

Tyto kapely ale pojily i chytré, rytmicky nafrázované texty, které malovaly dystopické obrazy nepříjemně se trefující do problémů západního světa. Pozdější kapely jako Please Inform the Captain This Is a Hijack nebo Baader Brains šly ještě dál. Vytvářely si vlastní svět, ve kterém se stírala hranice mezi imaginárními příběhy, historickými postavami a politickými narážkami. V desce Please Inform the Captain This Is a Hijack najdete kromě ilustrací odkazujících k Planetě opic a nápisů „Vyrobeno v Lidové republice vášně“ i náborový letáček do fanklubu kapely, respektive odbojové armády, kam se můžete přihlásit zasláním motivačního dopisu. Z poslední desky Baader Brains na vás zase vypadne zapečetěný manifest z budoucnosti, jehož řádně nabubřele napsaný text je perfektní parodickou koláží new age náboženství, konspiračních teorií nebo fanatických revolučních prohlášení. Je podepsaný Andreasem Baaderem z RAF.

Se svojí poslední kapelou Mothercountry Motherfuckers už Sarah Kirsch bohužel před svou smrtí nestihla vydat desku. Kromě hudby se totiž věnovala i vedení lekcí sebeobrany pro ženy a trans lidi nebo studiu historie rovnostářských hnutí. Nahrávky se ale dochovaly a ještě do konce roku by měla vyjít na labelu Clean Plate Records deska Confidential Human Source. Ve Špíně se dozvíte mimo jiné to, že na ní uslyšíte i trombón. Jinak se můžeme těšit na další dávku politického sarkasmu, tak typického pro tvorbu Sarah Kirsch.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio