Společnosti Arriva chybí řidiči autobusů, v okolí Prahy rušila některé spoje

Firma Arriva má nedostatek řidičů autobusů, kvůli tomu ve čtvrtek nevyjelo v okolí Prahy několik spojů. Lidé tak museli čekat na zastávkách desítky minut na další autobus. S dopravou do hlavního města měli problémy třeba obyvatelé Jílového nebo Kamenice u Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pražské letiště bude cestující na zkoušku vozit nejdelší autobus v Česku

Na pražské letiště bude cestující na zkoušku vozit nejdelší autobus v Česku | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Arrivě chybí podle mluvčí společnosti Nikoly Šeligové asi 150 řidičů. Nové chce získat i díky rekvalifikacím.

„Přeškolujeme řidiče i z jiných profesí, třeba na Hořovicku máme za volantem bývalou paní účetní, v Chrudimi je to zase paní vychovatelka z družiny. Taky přijímáme lidi, kteří mají řidičský průkaz jen na osobní auto, těm zařídíme a zaplatíme autoškolu,“ popisuje mluvčí Arrivy Nikola Šeligová a doplňuje:

„Řidičům jsme letos opět přidávali, nebo jsme spustili i náborovou kampaň cílenou přímo na nábor žen-řidiček.“

Průměrný plat řidičů Arrivy v Praze činí kolem 30.000 korun, řidiči ČSAD MHD Kladno si vydělají průměrně 25.000 korun včetně přesčasů. Plánované zvýšení dotace krajského úřadu na veřejnou dopravu má snížit množství přesčasů a motivovat lidi k zaměstnání řidiče. (Zdroj: ČTK)

Problematické spoje Arriva zajišťuje pomocí jiných firem a brigádníků. Za nedodržení jízdního řádu bude muset zaplatit pokutu.

„Sankce jsou Arrivě, nebo obecně všem dopravcům udělovány standardně, podle platných smluv. To znamená, když třeba neodjede konkrétní spoj z nějakých důvodů na straně dopravce, tak dostane sankci, nedostane tento spoj zaplacen,“ vysvětluje Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje pražskou integrovanou dopravu.

Řidiči autobusů stále hrozí stávkou. S odbory a zaměstnavateli se na zvýšení platů nedohodli

Číst článek

„V případě, že ty výpadky překročí určitou mez za nějaké období, pak můžeme přikročit i k mimořádným sankcím z hlediska neplnění smlouvy,“ dodává.

Od 15. řijna by podle Ropidu měli některé spoje Arrivy převzít jiní dopravci.

ČRo, Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme