Spor o funkce: Drábová zůstává zastupitelkou, Chovanec ji zřejmě mandátu zbaví

25. duben 2017

Středočeští zastupitelé v úterý odmítli zbavit mandátu krajské zastupitelky předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou (za STAN). Podle ministerstva vnitra totiž jako vysoká státní úřednice nemůže být zároveň zastupitelkou kraje. Hnutí STAN, za něž byla Drábová zvolena, s právním názorem vnitra nesouhlasí a chce, aby se celým sporem zabýval soud.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD před časem poslal středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové z ANO dopis, v němž ji upozornil na neslučitelnost funkcí Drábové. Zastupitelé ji měli 7. března zbavit mandátu. Protože se tak nestalo, ministr požádal o svolání mimořádného jednání zastupitelů.

Funkce zastupitele a vysokého státního úředníka jsou podle vnitra neslučitelné, zastupiteli mohou být jen řadoví státní zaměstnanci. STAN, za které Drábová kandidovala, ale tvrdí, že přednost před volebním zákonem má novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje.

STAN ústy svého místopředsedy Víta Rakušana ale tvrdí, že má v rukou jiné právní názory. „ Služební zákon je zákonem pozdějším a vyjadřuje novou vůli zákonodárců," řekl s tím, že středočeské zastupitelstvo by bylo první, které svou kolegyni zbaví mandátu.

Podotkl, že Drábová měla výrazně vysoký počet preferenčních hlasů a je otázkou, zda by ji měli zbavovat mandátu zastupitelé, kteří se netěší takové přízni voličů.

Pro odvolání Drábové se vyslovili pouze komunisté, sociální demokraté se mimořádného jednání nezúčastnili.

„Vážíme si odborné činnosti této osobnosti, kterou lze jistě i nadále využít v odborném zázemí kraje, vnímáme, že získala okolo 11,5 tisíce preferenčních hlasů. Vnímáme ale i to, že ze strany STANu šlo při známých faktech o rozpor kandidatury s volebním zákonem a hlavně o určité zneužití této osobnosti. Sdílíme stanovisko ministerstva vnitra a podpoříme vyslovení zániku mandátu členky zastupitelstva,“ uvedl v prohlášení předseda klubu středočeských komunistů Zdeněk Štefek.

autor: fir
Spustit audio