Spor o hypermarket v Kladně

1. prosinec 2017

Potlesk, hlasité výkřiky a emoce. I tak by se dalo popsat veřejné jednání 30.11. 2017 o změně územního plánu pozemku na tzv. Růžovém poli v Kladně. Investor totiž přišel s nápadem tam postavit nový hypermarket. Těch už je ale ve městě několik a někteří místní proto se stavbou obchodního centra nesouhlasí. Lidé by taky přišli o jednu z posledních zelených ploch ve městě.

Do sálu v budově Fakulty biomedicínského inženýrství, kde se jednání o změně územního plánu konalo, přišlo přes sto místních obyvatel. Studie, kterou vedení města lidem představilo ale vzbudila negativní ohlas.

"Bude tam nedostatek osvětlení, kdo nebude mít folie v oknech, tak se nevyspí," říká jedna z obyvatelek. Její soused se přidává: "Ty děti ze sídlište, které mají málo pohybu a chodí na to pole třeba pouštět draky by přišly tou stavbou o tuto možnost a nedělaly by už vůbec nic."

Současný primátor Milan Wolf z Volby pro Kladno vysvětluje, že pozemek vlastní několik soukromých majitelů. Se samotnou stavbou obchodního centra ale taky nesouhlasí. "Je to veliké území, je potřeba tam udělat studii a zjistit všechny podmínky. To nejde jinak, než na veřejném jednání," říká primátor.

Opoziční zastupitel Dan Jiránek z ODS na jednání taky zmíňil to, že plocha měla být původně určená pro sportoviště. "Doufám, že městští architekti berou připomínky veřejnosti vážně," doufá Jiránek.

Návrh na změnu územního plánu teď můžou lidé připomínkovat. Teprve potom bude návrh schvalovat zastupitelstvo. Celý proces může trvat ještě několik měsíců i let. Z

autor: vos
Spustit audio