Správa Národního parku Šumava kácí suché stromy ohrožující turisty

17. září 2012

Správa Národního parku Šumava bude pro větší bezpečí turistů během září kácet uschlé stromy podél turistických cest. Návštěvníci tak musí počítat s krátkými omezeními na trasách.

„Přesně vytipované rizikové stromy odstraňujeme v místech, kde je příroda ponechaná svému osudu a současně tudy vede značená turistická cesta,“ vysvětlil Jan Kozel, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava pro lesní ekosystémy, s tím, že letos se kvůli maximálnímu bezpečí procházejících turistů bude kácet zhruba tři tisíce stromů.

Suché stromy znamenají pro turistiku na Šumavě vážný problém. Velice záhy, jen několik let po odumření způsobeném lýkožroutem smrkovým, se začínají lámat. Podle Jana Kozla, kmeny napadají dřevožijné houby, které způsobují rychle postupující hnilobu dřeva. Takto oslabené dřevo neodolá střídání teplot, vlhkosti a může se i za bezvětří nekontrolovatelně zřítit. Lesníci proto vyhledávají rizikové stromy v blízkém okolí cest, označí je a specialisté pak bezpečně pokácí.

Stromy se asanují pomocí speciální plošiny, ze které se stromy naříznou a pomocí kladkového mechanismu zlomí. Jak konstatoval Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava, je to metoda používaná v lesích Národního parku Bavorský les, kde lesníci tímto způsobem také předcházeli a napodobovali samovolný rozpad odumřelého horského lesa.

Na území šumavského parku se suché stromy podél turistických cest kácí od roku 2005. Rok předtím zabil uschlý smrk zlikvidovaný kůrovcem turistku na naučné stezce směrem na Boubín.

Září je pro tyto práce nejvhodnějším období. Počasí je poměrně stálé turistů ubývá. Odrostli také mladí tetřevi, proto nehrozí komplikace související s přísnými pravidly ochrany přírody. Na cestách do divočiny v okolí Kvildy, Modravy, Prášil a především Srní se proto mohou návštěvníci setkat s určitými omezeními. Některé cesty budou uzavřené úplně. Jinde budou pohyb na stezkách řídit pracovníci Správy parku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio