Spuštění kanálu ZDF Ultra HD? Několik let si ještě počkáme

6. březen 2018

„V současné době probíhá rozšiřování Ultra HD výhradně prostřednictvím mediálních knihoven,“ konstatuje iniciativa Deutsche TV-Platform.

Německá veřejnoprávní televize ZDF by mohla spustit ostrý provoz svého vlajkového kanálu ve formátu Ultra HD v průběhu roku 2022, a to na kabelu a satelitu. Předpokládá to Deutsche TV-Platform, jíž je ZDF trvalou součástí. Iniciativa to uvedla ve své tiskové zprávě. ZDF vyrábí už v současné době některou svou tvorbu ve formátu UHD a umísťuje ji například na platformu HbbTV, díky které ji mohou vidět mimo jiné i zájemci v České republice a na Slovensku.

„V současné době probíhá rozšiřování Ultra HD výhradně prostřednictvím mediálních knihoven,“ konstatuje Deutsche TV-Platform. V Německu už se nicméně tento obrazový formát pomalu rozjíždí. Jmenovat můžeme například mediální skupinu RTL, která již navázala spolupráci s operátorem SES, kdy umisťuje vybraný obraz na demo kanál UHD 1. Prakticky všechny významné německé skupiny již produkují obsah ve formátu Ultra HD/4K, který si však připravují pro pozdější využití. Minulý týden začala v lokalizované podobě vysílat stanice Travelxp 4K.

Situace v České republice je o poznání složitější. Lze předpokládat, že někteří tuzemští poskytovatelé si nechají formátu Ultra HD jako možnou podzimní novinku pro své klienty. Firmy se již v uplynulých měsících vybavili potřebným hardwarem, nyní je tedy na programu jeho rozšíření mezi běžné zákazníky. Plány s formátem UHD/4K už avizovala loni společnost O2 Czech Republic, spíše zdrženlivě se k němu pro změnu stavěl operátor UPC. Operátor Skylink v režimu základní nabídky Digital poskytuje prozatím jediný 4K kanál, stanici Insight UHD.

autor: lukpo
Spustit audio