Spuštění Rádia Patria v DAB+ má zlepšit jeho signál v problematických oblastech

21. únor 2017

„Tento programový okruh vzhledem k trvalému nedostatku FM frekvencí nemá takové pokrytí rádiovým signálem, jaké bychom si v RTVS přáli,“ uvedl šéf techniky RTVS Andrej Doležal.

Vstup Rádia Patria do digitálního rozhlasového standardu DAB+ má za cíl zejména zlepšit pokrytí jeho signálem v problematických oblastech, kde si ho nemohou zájemci naladit v pásmu VKV. Informoval o tom veřejnoprávní vysílatel Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který stanici provozuje. Jde konkrétně o oblast Žitného ostrova a také košického regionu. Digitální vysílání podporuje Rádio Patria reportážemi i rozhovory s odborníky.

„Jsme rádi, že nejnovějším přírůstkem v digitálním rozhlasovém multiplexu je právě Rádio Patria, protože tento programový okruh vzhledem k trvalému nedostatku FM frekvencí nemá takové pokrytí rádiovým signálem, jaké bychom si v RTVS přáli. Díky T-DAB+ vysílačům v Nitře a Košicích se nám však podařilo dostat k posluchačům na jihu naší země prostřednictvím digitálního vysílání,“ uvedl říká ředitel Sekce strategického rozvoje a techniky RTVS Andrej Doležal. Z Rádia Patria se má stát progresivní rozhlasová stanice.

Aktuální programová nabídka RTVS se skládá z rozhlasových stanic Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Litera, Rádio Junior a nejnověji i Rádio Patria / Radio Slovakia International. Posluchačům, kteří chtějí přijímat digitální rozhlasové vysílání, se pro příjem doporučuje použít rozhlasový přijímač s podporou standardu T-DAB+ a kompresního formátu HE-AAC. Provoz vysílání v novém standardu T-DAB + byl společností Towercom ve spolupráci s RTVS spuštěn 15. prosince 2015 v Bratislavě. Později přibyly lokality Nitra, Košice a Banská Bystrica. Vysílač T-DAB+ v Nitře provozuje operátor Avis.

autor: lukpo
Spustit audio