Spyware pro Čínu: 'špionské' mobily se systémem Android posílaly data do Šanghaje

Některé levné mobily s operačním systémem Android obsahovaly spyware, který posílal údaje do Číny. Podle americké společnosti Kryptowire se problém mohl týkat až sedmi set milionů telefonů. Potvrzených případů je ale zatím podstatně méně a týkají se sto dvacet tisíc mobilů od amerického výrobce Blu. Program prý každé tři dny odesílal například obsahy textových zpráv, historii telefonních hovorů nebo údaje o poloze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní aplikace

Mobilní aplikace | Foto: Michael Schuster

Problém se týká především levných smartphonů zmíněné značky Blu. Podle výzkumných pracovníků Kryptowiru mobily odesílaly data do čínské společnosti Shanghai Adups Technology. Celou kauzu podrobně sleduje server Telegraph, který tvrdí, že program v mobilech pocházel právě od této firmy a může být kromě shromažďování dat využívaný i k přeprogramování přístroje. Analýza softwaru také odhalila, že je schopný obejít bezpečnostní nastavení systému a instalovat tak bez vědomí uživatele jakýkoliv program.

Firma Blu používá ve svých zařízeních software od Adupsu, který poskytuje online aktualizace a další služby. Šlo tedy o obchodní zakázku. Společnost Blu ale zdůraznila, že o přeposílání dat nevěděla a Adups informace získával bez jejího souhlasu.

Každé třetí dítě umí používat tablet nebo chytrý telefon dřív, než řekne první slovo

Číst článek

I v samotném Adupsu ale mohlo dojít k omylu. Sledovací software prý nemusel být vůbec určený pro západní trh, a byl vytvořený na objednávku čínských firem. Jak se doopravdy software do mobilů dostal, v tuto chvíli stoprocentně jasné není. Ani sama firma problém blíže nevysvětlila.

„Ta firma je ze Šanghaje a požádali jí, aby dodala software s určitými specifikami. Mezi nimi bylo i to, že mobily, které se prodají na čínském trhu, se budou posílat celou řadu údajů o uživatelích zpátky prodejci, který poté má upravovat dál svoje výrobky. Mělo to fungovat jenom v Číně, ale nějakou cestou se stalo, že se software spustil i pro mobily prodávané v USA,“ vysvětluje Matouš Lážňovský z portálu Technet.

Adpus odmítá spekulace, že by informace byly určené pro čínskou vládu. Data prý firma použila například k identifikování spamů a analýze chování uživatelů pro lepší služby klientům. „Tohle všechno jsou cenné údaje, které firmě můžou umocnit udělat lepší služby. Zároveň to jsou ale údaje, které o vás prozrazují spoustu věcí a mohou být zneužitelné. Výměna pohodlí za soukromí probíhá na internetu neustále,“ dodává Lážňovský.

Smartphone | Foto: Fotobanka Pixabay niekverlan

Odborník zároveň připomíná, že uživatelé často nemohou zakázat aplikacím přístup k údajům v telefonu, protože programy jsou často na těchto datech závislé, aby mohly správně fungovat.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme