Srážku vlaku se stromem na Mladoboleslavsku vyšetřují kriminalisté jako terorismus

5. prosinec 2017

Ve vyšetřování srážky vlaku se stromem u Mladé Boleslavi, ke které došlo 1. června, došlo ke zlomu. Podle kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu by se totiž mohlo jednat o teroristický čin. Proto dozor nad vyšetřováním převzalo pražské vrchní státní zastupitelství.

„Věcná příslušnost Vrchního státního zastupitelství v Praze se odvíjí od použité právní kvalifikace, když je prověřováno podezření ze spáchání zločinu teroristického útoku,“ řekl serveru Lidovky.cz, který na změnu upozornil, státní zástupce Martin Bodlák. Za tento čin hrozí pachatelům až doživotí.

K incidentu došlo 1. června mezi zastávkami Mladá Boleslav a Bakov nad Jizerou. Vlak zde narazil do stromu, který někdo nařízl, aby spadl na koleje. Nikomu z devíti lidí, kteří tou dobou cestovali ve vlaku, se nic nestalo.

Spekulace o terorismu se objevily už krátce po incidentu, připustil je tehdy i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Případ vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu, která ale odmítla incident jakýmkoliv způsobem komentovat. Podle Bodláka dovedla kriminalisty ke změně kvalifikace činu dílčí výsledky prověřování.

Zatím nikdo obviněn nebyl. Bývalý náčelník Vojenského zpravodajství a bezpečnostní expert Andor Šándor se domnívá, že kriminalisté už mají podezřelé. „Předpokládám, že ti, co to vyšetřují, musí vědět, kdo za tím stojí. Musí tam být nějaký politický nebo náboženský podtext,“ řekl Šándor.

Pražští žalobci také přebrali i vyšetřování podobné srážky vlaku se stromem, která se stala 28. července večer mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Obě místa jsou od sebe vzdálená vzdušnou čarou pouze pět kilometrů. I v tomto případě byl strom naříznutý a v obou případech se na místě našel vzkaz „Alláh je veliký“. Podle serveru Aktuálně.cz byl v prvním případě napsaný latinkou s pravopisnými chybami.

autor: pj
Spustit audio