Stane se sloní samec Calvin popatnácté otcem?

14. březen 2014

V sobotu 1. března 2014 proběhl v ostravském sloním pavilonu odběr spermatu tamního samce Calvina. Calvin je jedním z mála chovaných sloních samců, kterým lze odebrat sperma za plného vědomí, a i proto je chovatelsky velmi cenným zvířetem.

Takto odebrané sperma je možné použít k inseminaci i u těch slonic, které jsou chovány v zařízeních, kde není chov sloního samce možný. Tím je zvýšena možnost reprodukce slonů indických v lidské péči a také genetická různorodost jejich potomků. Na druhou stranu je ovšem potřeba zmínit, že pokud zoo v rámci záchovného programu (EEP) využije umělé inseminace svých slonic, zároveň se zavazuje do určité doby postavit i vhodné zařízení, ve kterém by mohl být chován samec.

Vzorek sloního spermatu pod mikroskopem

Odběr prováděli již poněkolikáté zahraniční veterináři z IZW Berlín (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research) a proběhl zcela bez problémů. Ačkoliv Calvin již dlouhou dobu nepářil, nicméně naše obavy, že jeho sperma za tu dobu již pozbylo své funkčnosti (což je naprosto normální fyziologický jev), se nepotvrdily.

Odběr spermatu

Sperma obsahovalo vysoké množství životaschopných spermií , takže mohlo být plnohodnotně využito pro umělou inseminaci osmnáctileté slonice v Zoo Kolmarden (Švédsko). Její sedmnáctileté společnici se v loňském roce narodil sameček (taktéž po umělé inseminaci). Obě slonice pocházejí z Thajska a do Zoo Kolmarden přišly společně z Pala-U elephant camp před deseti lety. To, jestli samice zabřezla a Calvin se tak stane popatnácté otcem, se potvrdí zhruba za čtyři měsíce.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio