Stanice All India Radio si vybrala vysílání v digitálu, ale technologii DRM

20. květen 2016

Zbývající vysílače budou fungovat nadále analogově a sloužit posluchačům, kterým se nepodařilo zajistit si příjem pomocí DRM.

Vysílat díky digitální technologii se rozhodla v následujících letech asijská stanice All India Radio (AIR). Pro své šíření si ovšem nevybrala standard DAB, respektive DAB+, ale DRM. Stanice využívá pro distribuci signálu střední vlny. Vysílačů fungujících v tomto kmitočtovém rozsahu má 145 s celkovým výkonem 13 MW. Signál stanice AIR přijímá 98,4 % indického obyvatelstva z celkových 1,3 miliard lidí. Pětatřicet vysílačů má sílu přes 7 MW a právě ty jsou postupně nahrazovány DRM distribucí. Jednatřicet z nich už digitálně vysílá.

Zbývající vysílače budou fungovat nadále analogově a sloužit posluchačům, kterým se nepodařilo zajistit si příjem pomocí DRM. V rámci digitální distribuce je vysílání také doplňkový servis, který pochopitelně není dostupný na analogových středovlnných vysílačích, ani v rámci FM distribuce. Do digitálního režimu budou brzy uvedeny také čtyři další vysílače, které doposud nebyly vůbec v provozu.

autor: lukpo
Spustit audio