Stanovisko Rady Unie českých a slovenských zoologických zahrad k problematice vyloučení Zoo Dvůr Králové ze Světové asociace

6. září 2012

Zoo Dvůr Králové je významným a zakládajícím členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Disponuje jedním z nejlepších týmů zoologů, chovatelů a pracovníků dalších profesí, potřebných pro dobré fungování zoo.

Vedení Zoo Dvůr Králové a jeho vlastník se před několika lety rozhodli začít naplňovat poslání zoologických zahrad svou vlastní cestou, která se v mnoha případech neslučovala s pravidly spolupráce v rámci mezinárodních organizací EAZA (Evropská asociace zoologických zahrada a akvárií) a WAZA (Světová asociace zoologických zahrada a akvárií).

UCSZOO respektovala právo vedení Zoo Dvůr Králové a jeho vlastníka na toto rozhodnutí. V dnešním globálním světě s mnoha různými příležitostmi může k naplňování úkolů zoologických zahrad vést více cest.

Rada UCSZOO se však neztotožňuje s mediálními výstupy představitelů Zoo Dvůr Králové, v nichž tyto kroky popisuje jako logické vyústění špatné práce mezinárodních organizací EAZA a WAZA a jejich zbytečnosti, potažmo škodlivosti pro chov zvířat v lidské péči za účelem podílet se na ochraně přírody.

Většina členských zoologických zahrad sdružených v UCSZOO je členem EAZA nebo WAZA, mnohé z nich participují v obou těchto organizacích. Většinový názor členských zoo pak sdílí to, že i přes dílčí pochybení a občasné selhání jednotlivců v těchto organizacích je aktivní účast na práci v rámci aktivit EAZA a WAZA nejefektivnější cestou komplexního naplňování poslání zoologických zahrad v evropském regionu.

Rada a kancelář UCSZOO pravidelně komunikují s představiteli obou mezinárodních organizací a jsou připraveny pomoci návratu Zoo Dvůr Králové do těchto struktur, pokud vedení a vlastník Zoo Dvůr Králové projeví o tento krok zájem.

Stejně tak se však Rada UCSZOO neztotožňuje s tendenčními a účelovými mediálními výstupy některých jednotlivců a občanských iniciativ, které jsou vedeny osobní záští a vlastními zájmy směřovanými k Zoo Dvůr Králové a jež se v minulosti ukázaly jako neprospívající dobré pověsti výsledků práce desítek odborně velmi zdatných pracovníků Zoo Dvůr Králové.

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) je stavovskou organizací sdružující 19 zoo v Česku a na Slovensku. Jejím posláním je rozvíjet odbornou úroveň svých členů a zastupovat  jejich zájmy ve společných otázkách. Činí tak především prostřednictvím práce odborných pracovních skupin, které si vyměňují zkušenosti, názory a tvoří nové koncepce na úrovni chovatelské, zoologické, vzdělávací a v neposlední řadě i na úrovni řídicí a manažerské.

 

Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je mezinárodní organizací, jejímž hlavním posláním je rozvíjet odbornou úroveň svých členů a hájit jejich zájmy. Děje se tak především prostřednictvím organizování a koordinace evropských záchranných programů, v jejichž rámci je řízen chov populací vzácných a ohrožených zvířat v jednotlivých členských zoologických zahradách. Tyto záchranné programy jsou organizovány na bázi vedení evidencí zvířat, jejich odborného vyhodnocování prostřednictvím volených skupin odborníků na dané zvířecí druhy a periodického vydávání doporučení pro přesuny zvířat mezi členskými zoo pro zajištění co možná nejzdravějších a nejkvalitnějších populací zvířat, které mají být v případě potřeby připraveny pro znovuvysazování do volné přírody. Vlastnictví zvířat zůstává dál v rukou majitelů zoologických zahrad, avšak dobrovolné a bezplatné poskytování zvířat do záchranných programů je logickou a jednou z hlavních podmínek členství v EAZA.

 

Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA) je mezinárodní organizací sdružující po celém světě zoologické zahrady, které mají zájem na globálním fóru získávat nové osobní zkušenosti a dovednosti a používat je pro další zlepšování své vlastní práce. Vzhledem k tomu, že témata řešená v zoologických zahradách jsou globální, ať již se jedná o chov zvířat téměř ze všech koutů naší planety či výukové a vzdělávací programy pro širokou veřejnost, přinášející informace o problematice geograficky velmi vzdálených oblastí, je možnost účastnit se setkávání na tomto odborném fóru velmi cenným nástrojem udržování vysoké odbornosti práce členských zahrad.

 

autor: UCSZOO
Spustit audio