Start DVB-T2 v Česku už se letos nestihne, proběhne možná v lednu nebo únoru

30. srpen 2016

Zemské digitální televizní vysílání je jedinou bezplatnou digitální platformou, která zajišťuje příjem televizního vysílání. Využívá ji okolo 60 % domácností.

Řádné digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC už v letošním roce v České republice neodstartuje. „Přechod na DVB-T2 bude realizován pomocí souběžného vysílání stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2, které začnou vysílat začátkem roku 2017. Dnešní DVB-T vysílání bude ukončeno až v letech 2020 – 2021,“ informovaly dnes České Radiokomunikace, které se budou na procesu přechodu z původního na modernější standard podílet.

Podle informací webu Digitální rádio by mohlo vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC začít v České republice začátkem příštího roku, pravděpodobně v lednu nebo únoru. První lokalitou, která se této technologie dočká v řádném režimu, bude hlavního město Praha. Tady bude využito pravděpodobně vysílání na 31. kanálu. V současné době už experimentální vysílání DVB-T2/HEVC v Praze běží. Na 50. kanálu ho šíří Žižkovský vysílač. Obsahem zkušebního multiplexu jsou čtyři obrazově odlišné verze kanálu ČT Sport a Ultra HD stanice FunBox 4K.

Zemské digitální televizní vysílání je v České republice jedinou bezplatnou digitální platformou, která zajišťuje příjem televizního vysílání. Současně je nejsilnější platformou pro příjem tohoto signálu u nás, kdy ji využívá okolo 60 % domácností. 40 % domácností pak uvádí, že jde o jediný způsob příjmu televizního vysílání. Od února probíhá projednávání návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o využití kmitočtového pásma UHF, jehož klíčovým tématem je závazné uvolnění pásma 700 MHz k určitému termínu ve všech členských státech.

autor: lukpo
Spustit audio