Starý most přes Jizeru v centru Mladé Boleslavi musel být pro auta zcela uzavřen

Mladoboleslavský magistrát musel nechat zavřít starý most vedoucí z centra do městské části Čejetice. Několik desítek let staré přemostění řeky Jizery je totiž v havarijním stavu. Po novém mostě, který staví firma hned vedle něj, se řidiči dostanou na druhý břeh řeky nejpozději 15. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba mostu

Stavba mostu | Foto: Pavel Pavlas

Vedení města muselo most uzavřít narychlo, protože na pravém břehu řeky se začala doslova bortit mostní opěra. V jedné ze svých os se vyklonila o 19 centimetrů a ve druhé o tři centimetry. Na asfaltu na mostě je kvůli tomu vidět propadlina.

Magistrát asi nechtěl riskovat možné problémy, kdyby po mostě nechal auta jezdit, zvlášť když si všichni pamatují neštěstí ve Studénce nebo ve Vilémově. Odborníci jasně řekli, že se most má zavřít.

Řidiči teď musí jezdit jinudy. Objízdná trasa pro auta vede Nádražní ulicí přes Čejetičky na silnici třetí třídy do Čejetic a zpět. Totéž platí pro nákladní auta a autobusy. Pro ty se most zavřel ještě dřív než pro osobní auta. Na uzavření mostu na obou jeho stranách a na objížďky upozorňují dopravní značky. Most můžou přecházet pouze chodci. Pro ty je podle statika bezpečný.

Vedle starého mostu vzniká nový, který staví firma za 65 milionů korun z peněz města a dotací. První auta se na něj dostanou nejpozději 15. října. Původně to mělo být na začátku tohoto měsíce, ale firma požádala o prodloužení termínu.

Na nový most v Mladé Boleslavi čekají lidé už desítky let. Ten starý, kam se vešla auta jen v jednom směru a na kterém řídily provoz střídavě semafory, postavila kdysi armáda jako provizorní.

Pamětníci dokonce vzpomínají, jak z něj několikrát spadla nákladní auta přímo do Jizery. Dělníci pak museli nejdříve vytahat na břeh náklad a teprve potom mohly vozy vyzvednout jeřáby.

Kateřina Havránková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme