Stát chce lépe pomáhat propuštěným vězňům najít a udržet si práci, říká ředitelka Probační a mediační služby

13. únor 2018

V Česku přibývá pracujících vězňů. Za mřížemi chodí do zaměstnání asi 60 procent odsouzených. Vyplývá to z aktuálních údajů vězeňské služby. Meziročně to je podle úřadu zhruba osmiprocentní nárůst. Jaké to je zaměstnat vězně?

Jiří Peltám je majitel lešenářské firmy v Ústí nad Labem. V současné době zaměstnává dva vězně a je s nimi velmi spokojený. Jeden v jeho firmě vydržel dokonce pět let, po propuštění z vězení pak odjel do Německa, kde žije a pracuje doteď.

Čtěte také

Problémem podle Jiřího Peltáma je, že když si vězni vydělají peníze, začne asi polovina z nich znovu brát drogy. Takového zaměstnance pak firma okamžitě propustí. Při komunikaci s vězni využívá firma Jiřího Peltáma Probační a mediační službu. Usnadňuje to podle něj komunikaci.


Do roka od propuštění získá práci asi 45 procent bývalých vězňů a v dalším roce k nim přibude dalších 10 procent. Andrea Matoušková

Když se spoluprací s probační službou začínal, dostával dotaci na každého vězně 15 tisíc korun měsíčně po dobu jednoho roku. Pak se dotace snížila na 12 tisíc měsíčně po dobu 5 měsíců a v současné době prý Jiří Peltám nedostává žádnou finanční podporu.

Propuštění mají chuť pracovat

Stát ale chce, aby vězni našli uplatnění na pracovním trhu i po odpykání trestu.

Přesná čísla nemá k dispozici ani sama Probační a mediační služba, ale podle slov její ředitelky Andrey Matouškové víc než polovina propuštěných o práci stojí a je také schopna si ji najít.

Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby

Situaci vězňů po odpykání trestu má zlepšit dnešní dohoda mezi ministerstvem spravedlnosti a Úřadem práce.

„Jde o písemně deklarovaný závazek, že jak Probační a mediační služba, tak Vězeňská služba a Generální ředitelství Úřadu práce budou společně postupovat, vytvářet pracovní příležitosti a řešit aktivně problematiku lidí se záznamem v rejstříku trestů tak, aby práci získali a aby jim pomohli si ji také udržet,“ shrnuje cíl dohody Andrea Matoušková.

Čtěte také

Ředitelka si od nové dohody slibuje především zintenzivnění a zefektivnění dosavadní
spolupráce mezi těmito institucemi. V praxi tak například bude mít Mediační a probační služba na základě této dohody možnost stát se členem krajských poradních sborů Úřadu práce.

autoři: jch , mkr , and
Spustit audio