Stát podpoří začínající podnikatele. Na takzvané startupy uvolní až miliardu korun

Začínající podnikatelské projekty, takzvané startupy, získají v Česku větší podporu. Stát jim chce pomoct víc než jednou miliardou korun, a to už během letošního roku. Z takzvaného Národního inovačního fondu můžou o peníze žádat například projekty z oboru nanotechnologie, letectví nebo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uživatel na internetu (ilustrační foto)

Uživatel na internetu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Právě nedostatek peněz často brání vývoji malých inovativních firem. Až polovinu všech domácích startupů financují jejich tvůrci z vlastních úspor. Další čtvrtina pak podle průzkumu Deloitte a ministerstva průmyslu a obchodu shání peníze v rodině nebo po známých.

Na bankovní úvěr dosáhne jen sedm podnikatelů ze sta. Proto se je chystá podpořit stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát chce dát na rozvoj českých startupů víc než jednu miliardu korun. Jaké projekty mají na příspěvek šanci, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje nejpozději do konce roku vznik takzvaného Národního inovačního fondu, který by měl přibližně v rozsahu nejméně jedné miliardy financovat startupy,“ oznámil náměstek ministra Tomáš Novotný.

„Zároveň připravujeme ve spolupráci s Evropským investičním fondem další cirka 1,5 miliardy korun na financování startupů, ovšem formou investic do kapitálu začínajících firem,“ dodal.

Těm pomáhá třeba i Jihomoravské inovační centrum, které podpořilo už víc než 50 projektů, hlavně z oblasti IT technologií. Ne všechny nápady se ale na trhu udrží. Podle mluvčí centra Martiny Pelcové záleží hlavně na kvalitě týmu a originalitě nápadu.

„Jednomu z našich nejúspěšnějších absolventů, letenkovému vyhledávači Skypicker, například trvalo přibližně tři roky, než začal strmě růst a dosáhl meziměsíčního růstu obratu v řádu desítek procent,“ upozornila.

„Běžné je, že startupy vyvíjí složitá technologická řešení i jeden až dva roky, než jdou na trh s finálním produktem. Úmrtnost je v řádu jednotek případů.“

Přínos pro ekonomiku

Startupy jsou navíc důležitým přínosem i pro českou ekonomiku.

„Nejenomže zde vzniká jakási vědomostní základna a je šance, že tady za pár let budeme mít firmy, které budou mít vynikající produkty a budou svým způsobem základem ekonomiky, protože každý nějak začínal. A ve finále nás samozřejmě nestojí nic ve smyslu sociálních dávek a tak dále,“ vysvětlil Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„My jsme se zaměřili na to, abychom vynalezli zařízení, které člověk dostane v krabici, připojí ho k mobilnímu telefonu a během chvilky zkrátka funguje. Je to takový inteligentní robot do domácnosti. Má v sobě kombinaci pohybových senzorů, které detekují přítomnost člověka pomocí jeho mobilního telefonu,“ popsal jeden ze začínajících projektů jeho šéf Tomáš Turek.

Jen vývoj chytrého robota přijde na stovky tisíc dolarů. Češi na něj získali peníze jen díky takzvanému crowdfundingu. Přes internetovou sbírku vybrali v přepočtu zhruba 13 milionů korun.

V zahraničí je přitom státní podpora startupů běžná. V současnosti ji využívají například podnikatelé v Německu, Izraeli, Irsku nebo taky na Slovensku.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme