Stát za nezákonné stíhání musel loni zaplatit přes 70 milionů na odškodném

Přes 70 milionů korun zaplatil loni stát lidem jako odškodnění za nezákonné trestní stíhání. Žádostem vyhověl v 826 případech. Celková výše náhrad je sice nižší než v roce 2013, oproti dřívějším letům ale přesáhla průměrnou částku o zhruba 40 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice Praha Pankrác

Vazební věznice Praha Pankrác | Foto: Filip Jandourek

Chyby v justici se státu loni prodražily hlavně na nákladech za obhajobu. Zaplatil za ně přes 27 milionů korun. Dalších 28 milionů pak dostali poškození jako náhradu škod a ušlý výdělek v souvislosti s trestním stíháním.

Samostatnou položku pak podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové tvořily náhrady za nemajetkovou újmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za nezákonné trestní stíhání musel stát loni zaplatit přes 70 milionů korun. Informuje Evelyna Kulíšková

„Jedná se například o zásahy do práva na dobré jméno, osobní svobodu, rodinný život atd. Stát zaplatil více jak 14 milionů korun."

Odškodné letos žádají i exposlanci nebo bývalý šéf Vězeňské služby

Účet za letošní rok by mohl být ještě tučnější. O milionové odškodné za soudní průtahy žádá stát například oloupená pokladní České pošty Helena Baudyšová.

Exšéf Vězeňské služby Luděk Kula a jeho bývalý náměstek zase požadují odškodné přes čtyři miliony korun za obvinění kvůli nákupu budovy ve Vidnavě.

A o čtyřmilionové náhradě za nezákonnou vazbu pro exposlance Ivana Fuksu bude dnes rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 2.

Stejně jako dva další poslanci Petr Tluchoř a Marek Šnajdr se soudí s ministerstvem spravedlnosti. To všem třem odmítlo vyplatit odškodnění za zhruba měsíční žalář v souvislosti s kauzou údajných poslaneckých trafik.

„Jedná se o přímé náklady spojené s vedením obhajoby, které se pohybují od půl milionu do jednoho milionu korun. A klienti si vyčíslili zhruba nemateriální újmu související se všemi útrapami od zatčení po zadržení, vazbení a tak dále na částku zhruba tři miliony korun," přiblížil advokát Marek Nespala.

Čtyři miliony korun odškodného si nárokuje i Tluchoř. Šnajdr pak v polovině prosince u soudu řekl, že svůj požadavek sníží na jeden milion korun, pokud se mu olomoucké vrchní státní zastupitelství nebo stát za trestní stíhání veřejně omluví.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme