Od září se zvýší platy ve školství. Od listopadu dostanou přidáno i další státní zaměstnanci

Platy ve školství i ve státním sektoru porostou, rozhodla o tom vláda. Učitelům se od září tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Od listopadu pak dostanou přidáno i další státní zaměstnanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel (ilustrační foto)

Učitel (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Ministerstvo školství dostane z rozpočtu na platy 2,5 miliardy korun navíc.

„Platy pedagogů tak vzrostou o 8 procent, tarifní platy pak o 6 procent. To v praxi znamená, že začínající učitelé si polepší o zhruba 1300 korun, zkušenější pedagogové pak až o 1600 korun měsíčně. Zvyšujeme rovněž platy nepedagogických pracovníků, a to o 5 procent v o objemu a 4 procenta v rámci tarifních platů,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Potřebných zhruba 2,5 miliardy korun získá ministr financí Andrej Babiš (ANO) z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Vláda dnes odsouhlasila také přidání peněz na platy státních zaměstnanců, například policistů nebo hasičů. Přidáno by měli dostat od listopadu. Do tarifů půjdou čtyři procenta, objem peněz celkově vzroste o pět procent.

„Myslím, že rozpočet to může snést. Je to asi 845 milionů korun pro zbytek státních zaměstnanců na dva měsíce,“ řekl Babiš novinářům už během jednání vlády.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme