Stav nebezpečí v Nedvědici končí, hasiči odvezli z domku přes 10 tun chemikálií

Stav nebezpečí v Nedvědici na Tišnovsku skončí o dnešní půlnoci. Z rodinného domu hasiči odváží poslední nebezpečné chemikálie, našli tam také výbušné a radioaktivní látky. Místo teď dočišťují, odpoledne by měli odjet poslední z nich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Likvidace nelegálního sklad chemikálií v Nedvědici

Likvidace nelegálního sklad chemikálií v Nedvědici | Foto: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Hasiči s chemiky odvezli z domu celkem 10,5 tuny různých kyselin, vysoce hořlavého sodíku, těžkých kovů a dalších látek, a to včetně obalů.

Chemikálie teď specialisté zlikvidují, lidem podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška z ČSSD žádné nebezpečí nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stav nebezpečí v Nedvědici, vyhlášený kvůli likvidaci chemikálií, končí. Podrobnosti zjišťovala reportérka Marie Veselá

„Opatření budou končit dnes odpoledne poté, co dokončí práci hasiči, předají vyčištěný prostor a informují policii, která také skončí střežení objektu, a skončí i dopravní omezení na místě. O půlnoci skončí také stav nebezpečí,“ uvedl Hašek.

Vyklízení včetně odborné likvidace bude stát zhruba milion korun, konečná suma ale ještě známá není. Celý zásah bude platit kraj ze svého krizového účtu.

V domku bydlel vystudovaný chemik

Chemikálie v domě nejspíš nahromadil dvaačtyřicetiletý muž, který tam bydlel. Na nebezpečný materiál se přišlo půl roku po jeho smrti během dědického řízení. Podle místních byl muž vystudovaný chemik a už jako malý rád dělal pokusy.

„Věděli jsme, že je chemik, že občas si něco dělá, třeba dělbuch nebo něco, ale že takové množství, to nevěděl nikdo, snad ani jeho maminka ne,“ řekla Českému rozhlasu jedna z obyvatelek obce.

Dům včera musela na nezbytně nutnou dobu opustit matka muže, aby mohli hasiči místnosti důsledně prohledat. Žena je nyní u příbuzných, zřejmě ještě dnes se ale vrátí domů. Případem se teď zabývají kriminalisté, aby zjistili, k čemu muž chemikálie potřeboval a kde k nim přišel.

ČRo, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme