Stávající strategie pro digitální vysílání by mohla zbrzdit snahu Rozhlasu o rozvoj DAB

22. srpen 2016

René Zavoral na srpnovém zasedání Rady ČRo uvedl, že chce s politiky nad tématem koncepce diskutovat.

Vedení Českého rozhlasu se podle svého generálního ředitele Reného Zavorala nemůže ztotožnit s koncepcí rozvoje digitálního vysílání v podobě, v jaké by se jí v následujících měsících měla zabývat vláda. „Jsme velmi aktivní ve skupině, která se podílela na koncepci přípravy digitalizace. Do vlády bohužel putuje materiál, se kterým nemůžeme být spokojeni,“ konstatoval na srpnovém zasedání Rady ČRo šéf Rozhlasu. Uvedl také, že instituce bude usilovat o to, aby koncepce byla vrácena k dopracování Ministerstvu kultury.

Zavoral uvedl, že chce s politiky nad tématem koncepce rozvoje digitálního vysílání diskutovat. Podle informací webu Digitální rádio vedení Českého rozhlasu vadí zejména to, že by mohl v rámci DAB šířit pouze stávající tři celoplošné analogové okruhy (Radiožurnál, Dvojka, Vltava) a pravděpodobně také regionální studio v dané oblasti. Koncepce by měla být neměnná zřejmě až do roku 2021, což by tak snahu Českého rozhlasu o rozvoj digitálního vysílání značně zbrzdilo. Naopak některým velkým komerčním rozhlasovým stanicím, které mají k digitalizaci dlouhodobě kritické připomínky, by taková situace vyhovovala.

Český rozhlas v současné době provozuje ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi projekt „ČRo DAB Praha“. Jde o šíření DAB signálu z vysílače Praha – Žižkov v podobě, v jaké by si ho veřejnoprávní instituce představovala do budoucna. Multiplex na kanálu 12C obsahuje celoplošné okruhy Českého rozhlasu, jeho tematické stanice a také čistě regionální okruh Regina DAB Praha (bývalý ČRo Regina). Instituce spolupracuje na digitálním vysílání dále s operátory Teleko a RTI cz. Český rozhlas původně plánoval, že DAB vysílání po vzoru projektu „DAB Praha“ rozšíří do roku 2017 na města Plzeň, Brno a Ostrava.

autor: lukpo
Spustit audio