Stěhování mistra Jana

29. květen 2015

Mistr Jan Hus se i s kostnickým koncilem přestěhoval do Husitského muzea v Táboře. Národní galerie totiž na připravovanou výstavu zapůjčila muzeu slavný obraz Václava Brožíka.

V těchto dnech v Husitském muzeu vrcholí přípravy výstavy Jan Hus 1415 – 2015. Do budovy Staré radnice jsou sváženy exponáty z různých institucí, aby nabídly co možná nejkomplexnější pohled na mistra Jana i vývoj vnímání této osobnosti v dalších stoletích. Jedním z nejnepřehlédnutelnějších exponátů bude jistě mistr Jan na obraze Václava Brožíka.

Dvouhodinová akce s několikadenní přípravou

Plátno bylo přivezeno navinuté na transportním válci v dřevěné bedně přes1 metrširoké,1 mvysoké a5 mdlouhé. Na náměstí čekal na kamion s obrazem Richard Hák s jeřábem, protože velikost transportní bedny neumožňovala jinou cestu stěhování než přesun přes balkonek oknem v 1. patře. Průběh stěhování jsme v rozhovoru přiblížili s jednatelem společnosti zaměřené na stěhování uměleckých děl Liborem Veselým. Mnohé u popisovaného uvidíte ve fotogalerii.

Celá akce, i s přípravou jeřábu, trvala necelé 2 hodiny. Do pondělí 1. června bude obraz odpočívat v bedně, dokud ho restaurátoři Národní galerie opatrně nerozvinou a nenapnou na připravený rám. Obraz bude vystaven poprvé po více než 10 letech, protože naposledy ho veřejnost mohla spatřit na velké Brožíkově výstavě ve Valdštejnské jízdárně v Praze, jak připomněl také doc. Petr Kuthan, vedoucí restaurátorů Národní galerie v rozhovoru během stěhování.

Průběh stěhování obrazu sledoval také ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka.

Jan Hus 1415 – 2015

Už za týden si budete moci v Husitském muzeu poprvé projít výstavu, která je sice oficiálně otevřena od 6. června, ale účastníci tradiční muzejní noci ji budou mít příležitost navštívit už od den dříve – otevřena bude ve 20 hodin, ovšem program noci začíná už v 19 hodin. V těchto dnech výstava zaplňuje 6 sálů Staré radnice, kde na více než660 metrechčtverečníchuvidíte řadu uměleckých děl, ale i kuriozit, které se po jeho smrti objevily. O řadě z nich jsme si povídali s Jakubem Smrčkou.

...kde ho do 1. června bude hlídat socha Jana Žižky...

Výstava Jan Hus 1415 – 2015 bude v Husitském muzeu v Táboře probíhat do 31. října letošního roku.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio