Stephen Leacock: Karolíniny Vánoce aneb Nevysvětlitelné nemluvně

27. prosinec 2017

Posměšek nad americkou tradicí sentimentálních vánočních příběhů. Mistrovská povídka kanadského humoristy on-line k poslechu do 2. ledna 2018.

Stephen Leacock (1869–1944) byl kanadský humorista a vysokoškolský učitel politické ekonomie na univerzitě v Montrealu. Proslavily jej zejména humoristické povídky, jichž napsal na dvě desítky knih. Věnuje se v nich obyčejným životním situacím, které dohání do absurdních konců.

Ačkoli jde zřejmě o nejznámějšího kanadského spisovatele, jeho rodiště leží v Anglii. Do Kanady se rodina přestěhovala, když mu bylo šest let. Po studiích na střední škole absolvoval učitelský kurs a několik let působil jako středoškolský pedagog. Později vystudoval ekonomii na torontské a chicagské univerzitě a začal působit jako vysokoškolský učitel. Vydal celou řadu ekonomických, politologických a historických prací. Psaním humoristických povídek, črt a fejetonů se zabýval již během studií na univerzitě. V knižní podobě publikoval až v roce 1910 a rázem se stal velmi známým.

Pokud někdo z posluchačů zavítá do kanadského Toronta, může tu navštívit Leacockovo muzeum. Najde ho na místě, kde se dotýkají dvě jezera, půvabná svými indiánskými názvy i přírodní krásou. Tam si totiž spisovatel postavil svůj dům, v němž také 28. března 1944 zemřel. Pohřben je v rodinném hrobě na protilehlém břehu u kostela sv. Jiří na místě zvaném Sibbald Point. Muzeum pořádá také výstavy, věnované jednotlivým spisovatelům, letní školy a kurzy psaní a literární festivaly.

Povídka Karolíniny Vánoce patří k jeho mistrovským kouskům, posmívá se v ní americké tradici sentimentálních vánočních příběhů.

Účinkují: Karolina Slunéčková, František Filipovský, Vladimír Čech, Helena Bendová, Luboš Homola, Bohuslav Šulc, Miloš Haken a Miroslav Černý

Překlad: František Vrba
Rozhlasová úprava a režie: Helena Philippová

Natočeno v roce 1974.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio