Steve Lichtag natočil 3D film o atolu Aldabra: Pravěk na Zemi, kam se lidé jen tak nedostanou

27. listopad 2015

Jediným dokumentaristou, který před ním v izolovaném přírodním světě ležícím v Indickém oceánu natáčel, byl Jacques-Yves Cousteau. Nyní se to podařilo i cestovateli, dobrodruhu a režisérovi Steve Lichtagovi. Na natáčení 70minutového rodinného filmu Aldabra se připravoval celý rok, a přiznává, že natáčení zvířat na ostrově nebylo vůbec jednoduché.

V roce 1979 emigroval do USA, kde se jako vystudovaný herec živil mnoha různými profesemi – pokládal trávníky, pracoval jako pomocná síla v kuchyni, malíř pokojů, motocyklový závodník nebo lovec. „V USA bylo kuriózní všechno,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

V polovině 80. let začal točit dokumenty, film Carcharias – Velký bílý z roku 2001 dokonce vysílala stanice NBC v hlavním vysílacím čase. Jako první film totiž ukazuje člověka v interakci se žralokem bílým bez využití ochranné klece pod vodou.„Když chcete filmem oslovit diváka, tak do něj musíte vdechnout duši,“ přiznává.

Čtěte také

Vzpomíná také, že nejvíce si vytrpěl s filmem Tanec modrých andělů. Tři dny před premiérou udeřil do střižny blesk a celý film vymazal. Museli tedy začít znovu střihat. „Naštěstí jsme to stihli,“ usmívá se.

K jeho nejnovějším filmům patří dokument o atolu Aldabra, místu, kam se nikdo jen tak nedostane. „Díky tvrdohlavému producentovi, který několik let vyřizoval povolení k natáčení, se nám to podařilo,“ přibližuje.


Každý film mě okradl o pár let života, ale pak mi to zase vrátil

Natáčení přímo na ostrově bylo velmi komplikované, nesměli žádné zvíře krmit ani přenášet, a kdyby neměli profesionální asistenci vědců, kdo ví, zda by se vůbec snímek podařilo natočit.

A proč je Aldabra pro potápěče tak nebezpečným místem? „Je to takový prstenec roztržený na pěti místech, a když přijde příliv a odliv, tak se začne vyplachovat, a stejně tak rychle natéká dovnitř. Je to jeden z největších proudů na planetě,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio