Sto lidí vytvořilo největší živý graf v unikátním projektu Humans of Budějovice

25. květen 2016

Na co jsou lidé v Českých Budějovicích pyšní? Co by chtěli změnit a co jim naopak přináší radost? Odpovědi na tyto otázky přinesl divadelně sociologický projekt Humans of Budějovice. Pro letošní majáles ho připravilo Malé divadlo v režii Janka Lesáka a Tomsy Legierskyho.

Na pódiu se setkává sto obyvatel Českých Budějovic. Každý z nich zastupuje jedno procento populace. Svou odpovědí na stovku otázek vytváří v koordinovaném, přesto mírně chaotickém pohybu přímo na jevišti největší živý graf v historii města.

„My účastníkům říkáme experti, protože jsou experti na život. Každému zabíráme hlavu a ta hlava představuje jedno procento ze sta. Odpovídají na otázky a pohybují na ose ano-ne, na škále od nuly do sta nebo pomyslné mapě. Za jevištěm máme plátno, kam se promítá to, co snímají kamery,“ popisuje Tomsa Legiersky.

Jeviště ožívá vizitkou každého protagonisty, otázky střídají rozmanité osobní příběhy sta lidí, mužů a žen různého věku a různých profesí. „Řešíme i to, jak jsou tady šťastní, co mají rádi, kde měli první rande. Tedy i takové věci, které už nejsou na politické úrovni. A tyhle osobní příběhy jsou pro mě mnohem zajímavější,“ dodává druhý režisér Janek Lesák.

Unikátní projekt přímo z pódia zažila Linda Burdová, povoláním záchranářka. „Mě to zajímalo z takového sociologického hlediska. Byla jsem zvědavá, jací lidé se sem přihlásí a jestli je budu znát,“ komentovala.

Divadelně sociologický Hyde park zakončila osobní přání, která účinkující vepsali na dřevěné kostky a umístili na mapu Českých Budějovic. Ta najde své místo ve foyer Jihočeského divadla. Po čase ji pořadatelé zakonzervují a za deset let opět odkryjí.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio