Stolpersteine připomínají oběti holokaustu po celé Evropě

19. srpen 2018

Kameny zmizelých (Stolpersteine) jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu. „Aby si někdo kámen mohl přečíst, musí se před obětí sklonit,“ říká sochař Günter Demnig, který myšlenku na miniaturní památníky poprvé zrealizoval v roce 1995.

První kameny vsadil do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně a během několika let jeho iniciativa našla podporu u široké veřejnosti. V současné době je kameny zmizelých možné objevit ve více než 20 zemích Evropy, mimo jiné samozřejmě i v Praze.

V těchto dnech si připomínáme 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Jediným politikem, který tehdy odmítl podepsat moskevské protokoly schvalující okupaci, byl František Kriegel. Ten se narodil do židovské rodiny v Haliči před 110 lety.

Připomeneme si také židovskou historii města Polná na Vysočině, které na přelomu 18. a 19. století zasáhla silná vlna antisemitismu v souvislosti s vraždou Anežky Hrůzové, z níž byl obviněn žid Leopold Hilsner.

Vedra sužující Evropu přispěla k odhalení nejstarších náhrobků na židovském hřbitově nedaleko nizozemského Amsterdamu. A předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder vyjádřil znepokojení nad růstem antisemitismu v Německu. Počet útoků na židy vzrostl meziročně až o 10%.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio