Stopy plavajících dinosaurů

9. leden 2013
Monitor

Australský Queensland se pyšní jedinou známou stezkou stop, kterou po sobě zanechalo stádo prchajících dinosaurů. Podle nové studie však stopy patří spíš plavajícím než běžícím dinosaurům.

Dinosauří stezka Lark Quarry je stará 95 až 98 milionů let. Zachovala se v pískovcovém podloží, které je pozůstatkem po naplaveninách na břehu řeky. Od doby jejího objevu v 60. letech minulého století se předpokládá, že otisky zanechalo smíšené stádo několika desítek malých teropodních či ornitopodních dinosaurů. Vedoucí nové studie Anthony Romilio z Queenslandské univerzity však takovou interpretaci považuje za nesprávnou. Mnohé stopy totiž nejsou nic jiného než podélné rýhy, které po sobě zanechaly drápy dinosaurů. Jiné zase vytvořily letmé doteky špiček prstů.

Je dost obtížné si představit, že by takové stopy zanechala běžící či kráčející zvířata. Daleko pravděpodobnější je podle Anthonyho Romilia scénář s plavajícími dinosaury. Skupina se pohybovala ve vodě o hloubce od 14 do 40 centimetrů. Podivné rýhy a otisky zanechali dinosauři, kteří nebyli o moc větší než kuře a dna se dotýkali jen drápy nebo konečky prstů. Naopak největší dinosauři, kteří se vodou spíš brodili a zanechali tak otisky celých nohou, byli velcí jako pštros emu. Vzhledem ke kolísání výšky hladiny vody se vědci také domnívají, že stezka otisků vznikala v průběhu několika dnů nebo dokonce týdnů.

Zdroj: Science Daily, Journal of Vertebrate Paleontology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.