Stovky prehistorických figurek z jílu

8. leden 2013
Monitor

Britským archeologům se podařil unikátní objev: víc než 300 figurek vyrobených z jílu. Pocházejí z neolitického naleziště v centrálním Řecku.

Naleziště Koutroulou Magoula leží asi 260 km od Atén v blízkosti řecké vesnice Neo Monastiri. Ve středním neolitu – přibližně v letech 5800 až 5300 před naším letopočtem – jej obývalo několik stovek lidí, kteří stavěli architektonicky sofistikované domy z kamenů a hliněných cihel. Neobvyklé pro tento typ obydlí je, že domy neměly kamenné jen základy, ale také zdi, které se na některých místech zachovaly v až metrové výšce. Jejich obyvatelé se živili zemědělstvím, vyráběli pazourkové a obsidiánové nástroje a udržovaly styky se sousedními komunitami.

O jejich estetickém cítění vypovídají figurky vypálené z jílu, které archeologové ze Southamptonské univerzity objevili v základech domů. Je jich víc než 300, což znamená, že Koutroulou Magoula je v tomto směru jedním z nejbohatších evropských nalezišť. Prehistorické figurky obvykle zpodobňují ženy. Zdejší nález je však mnohem různorodější – kromě ženských figur jsou zde zastoupeny i mužské nebo takové, u nichž pohlaví není jednoznačně určeno. Několik z nich dokonce představuje jakési křížence lidí a ptáků. Celý nález tak podle vědců přináší enormní množství informací o tom, jak neolitičtí lidé vnímali své tělo, pohlaví a sociální identitu.

Zdroj: University of Southampton

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio