Stovky řemeslníků postavily stánky v Holašovicích. Začínají Selské slavnosti

21. červenec 2017

To nejlepší z dechovky, country a folku slibují pořadatelé dvacátého ročníku Selských slavností v Holašovicích. Od pátku do neděle se na pódiu vystřídají například Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Spirituál Kvintet nebo Babouci a Jižani. Pořadatelé připravili i soutěže v pečení a pojídání buchet a koláčů.

Náves bude ale patřit především řemeslníkům. Hlavní událostí Selských slavností je tradičně staročeský jarmark s prezentací starobylých řemesel. „Jsou tam sýraři, košíkáři, dráteníci, kováři, mýdlaři, šperkaři, kameníci, nožíři, řezbáři,“ vyjmenovává starosta Jankova a Holašovic Jan Jílek.

Řemeslníci přijeli z Čech, ze Slovenska, z Polska, z Rakouska i z Maďarska. Mnoho z nich lidé uvidí přímo v akci. „Asi padesát až šedesát procent řemeslníků přímo na místě svou práci předvádí. Bude se to týkat asi 115 stánků,“ dodává Jan Jílek.

Pořadatelé očekávají až 15 tisíc návštěvníků. Obec má připravené parkovací plochy. „Parkoviště nám kapacitně dostačují a snad i počasí vydrží a bude možné parkovat na loukách. Jsme připravení, parkoviště budou ze všech směrů, od Českého Krumlova, Českých Budějovic i Netolic. Ze všech lidé dojdou do deseti minut na holešovickou náves. Ta dokáže pojmout až kolem tří tisíc návštěvníků v jeden moment,“ popisuje starosta.

Program holašovických Selských slavností bude moderovat Luboš Voráček, kterého znáte i z našeho vysílání. Pátečním dnem s Českým rozhlasem s ním bude na pódiu provázet Martin Hlaváček. V sobotu vám dění z Holašovic nabídneme v přímém přenosu mezi 12. a 13. hodinou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio