Strahovský vysílač by měl po letech opět šířit i televizní signál

12. únor 2016

Operátor v současné době jedná s potenciálními zákazníky o naplnění Regionální sítě 20 v Praze.

České Radiokomunikace (ČRa) začnou s největší pravděpodobností využívat po několika letech opět svůj vysílač Praha – Strahov pro potřeby televizního vysílání. Změnu schválil v uplynulých týdnech operátorovi Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Strahov bude přímou náhradou za vysílač Praha – Malešice (kanál 57), kde v minulosti fungovala Regionální síť 1 českobudějovického podnikatele Iva Brabce. Nešlo tedy o objekt ČRa.

Protože distribuce signálu na toto stanoviště by byla složitá, požádala firma o přesun na atraktivnější kótu. Změna, jak již bylo řečeno, byla následně schválena.

K TÉMATU: České Radiokomunikace rekonfigurují jeden ze svých televizních multiplexů

Podle informací webu Digitálníradio.cz je v současné době Regionální síť 20, do níž strahovský vysílač patří, v Praze vypnutá. České Radiokomunikace totiž nemají pro tento digitální multiplex zákazníka. TV Osem, která vysílala z původní kóty v Malešicích, je šířena od loňska v dalším multiplexu ČRa, konkrétně Regionální síti 8, a paralelní distribuce by tak ztrácela smysl. Operátor v současné době jedná s potenciálními zákazníky o vysílání ze Strahova. V případě, že by jednání nedopadla, zůstal by kmitočtový příděl nevyužit a tím pádem by se ze zmíněné lokality šířit signál nezačal.

autor: lukpo
Spustit audio