Strakova akademie slaví 120 let. Místo dětí zchudlých šlechticů v ní teď sídlí vládní úředníci

21. březen 2017

Dnes v ní sídlí vládní úředníci, ale původně sloužila studentům. Řeč je o Strakově akademii. Budova na pražském Klárově si v úterý 21. března připomíná 120 let od svého založení.

Slavnostně otevřena byla 21. března roku 1897. Novobarokní budova, ve které dnes sídlí Úřad vlády, původně sloužila jako vzdělávací ústav pro syny nemajetných šlechticů. Historie této stavby se ale začala psát mnohem dříve.

Pomyslný stavební kámen budoucí akademie položil v roce 1710 hrabě Jan Petr Straka. Sepsal totiž závěť, ve které stanovil, že veškerý majetek po vymření rodu po meči připadne nadaci, která se bude věnovat výchově a vzdělání zchudlých šlechticů.


Stačilo, aby předci utopili majetek v dluzích, a jejich potomkům nezbyl dostatek prostředků ani na to, aby třeba svým synům poskytli odpovídající vzdělání.Tereza Pluskalová

Přestože odkaz hraběte Straky byl jasný, jednání s vídeňskými úřady bylo podle Terezy Pluskalové z Národního archivu natolik komplikované, že trvalo téměř 120 let, než se její fungování podařilo prosadit v odpovídajícím rozměru.

Studia na Strakově akademii byla tehdy prestižní záležitostí. Studenti ale museli dodržovat velmi přísná pravidla. Například návštěvy měly povoleny jen v neděli a o svátcích mezi 11. a 13. hodinou. Tato doba prestiže ovšem trvala pouze do začátku války. Pak své prostory akademie nabídla Červenému kříži. „Ten sem umístil nemocnici a byli zde léčeni vojáci. Strakova akademie získala náhradní prostory ve Valdštejnském paláci, kam se ovšem stěhovali hlavně mladší studenti, starší šli totiž vesměs na frontu," říká Tereza Pluskalová.

Logo

Po skončení 1. světové války přišly krušnější časy. Šlechtické tituly byly v roce 1918 zrušeny a akademie musela Valdštejnský palác opustit. Do původní budovy na Klárově se nastěhovalo ministerstvo pro zásobování lidu nebo ministerstvo národní obrany. Později sem přišla protektorátní vláda a od roku 1942 tu byl říšský soud. Od května roku 1945 tu sídlila československá vláda a od roku 1993 zde působí vláda česká.

Budova se od časů, kdy do lavic usedali studenti, změnila. V letech 1939 až 1941 prošla velkými stavebními úpravami, které měly za cíl přizpůsobit ji reprezentativním účelům. „Kaple sv. Václava, která byla v prvním patře, byla upravena na zasedací sál, kde dnes jedná vláda. Z běžných pokojů zaměstnanců i studentů jsou kanceláře jednotlivých pracovníků Úřadu vlády,“ uzavírá Pluskalová.

autoři: anr , marz
Spustit audio